Terug naar overzicht

Willem Jeths Componist des Vaderlands

Willem Jeths is uitverkoren om als eerste ‘Componist des Vaderlands’ de eigentijdse Nederlandse klassieke muziek de komende jaren in de schijnwerpers te zetten. De eretitel is een initiatief van Buma Cultuur, die Nederlandse muziek promoot.

Willem Jeths (55) is benoemd voor minimaal twee jaar door een onafhankelijke jury. Die heeft voor Jeths vanwege zijn veelzijdigheid en omdat hij ‘middenin het Nederlandse klassieke muziekleven staat’. Bovendien is Jeths een ‘gedreven didacticus’.

Net als de bijvoorbeeld de Dichter des Vaderlands zal Jeths als Componist des Vaderlands inspelen op de actualiteit en voor belangrijke gebeurtenissen nieuwe componisten schrijven en laten uitvoeren.

Verder wil Jeths werken van Nederlandse componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, opnieuw onder de aandacht brengen en het muziekonderwijs op scholen stimuleren. Bij dat laatste denkt Jeths aan compositiewedstrijden op basisscholen.

De composities van Willem Jeths worden over de hele wereld uitgevoerd. Hij heeft veel kamermuziek geschreven, maar zijn voorkeur gaat uit naar het schrijven voor orkest vooral vanwege zijn speciale omgang met orkestrale kleur.

De openlijk homoseksuele componist schreef in opdracht van de gemeente Best in 2011 het werk Monument to a Universal Marriage ter gelegenheid van tien jaar openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Aardig detail nog: Jeths had in 1987 zijn eerste baan als pianist in de shows ‘Mens & Gevoelens’ van Margreet Dolman!

Vrijdag a.s. wordt Jeths officieel als Componist des Vaderlands aangesteld tijdens de opening van de Buma Classical Convention in Utrecht, een tweedaagse bijeenkomst met concerten en andere muzikale activiteiten.

[Bron: ANP – Foto Willem Jeths: CC-Willem Jeths]

Het COC vecht voor LHBTI-rechten. Vecht mee!