Terug naar overzicht

Zoenende vrouwen mishandeld in Amsterdam

In de nacht van maandag op dinsdag zijn in Amsterdam twee vrouwen in elkaar geslagen, waarschijnlijk vanwege hun seksuele oriëntatie. Dat meldt dagblad Trouw donderdag. Het COC zoekt contact met de slachtoffers om ondersteuning aan te bieden.

De twee vrouwen, die in Nederland zijn voor documentairefestival IDFA, waren aan het zoenen toen ze door een groepje jongens werden aangevallen. Dat verklaart documentairemaakster Denise Kelm Soares (31), een van de slachtoffers, tegenover Trouw. Soares staat met een documentaire op IDFA. De politie bevestigt tegenover de krant dat er aangifte is gedaan van een mishandeling en dat er gezocht wordt naar daders en getuigen.

De twee vrouwen waren met een groep gaan stappen in het centrum van Amsterdam en liepen vroeg in de ochtend samen de laatste club uit. Volgens Soares liepen ze daarna door de stad, toen ze rond een uur of vier ’s ochtends werden aangevallen. “Ik kan me niet precies herinneren wat er is gebeurd”, verklaart ze telefonisch tegenover Trouw. “Ik weet nog dat ik haar kuste en dat er twee of drie jongens naar ons schreeuwden. Ik begreep niet wat. Daarna weet ik dat ik op de grond lag en dat er veel bloed was.” Soares geeft aan dat ze tegen haar hoofd werd geschopt, de vrouw met wie ze was kreeg een trap in haar buik.

Beide vrouwen zijn met een taxi naar het ziekenhuis gegaan, waar bij Soares een hersenschudding moest worden uitgesloten. Fysiek lijkt de schade bij beide vrouwen mee te vallen. “De emotionele aanval is het ergst”, aldus Soares tegenover Trouw. “Toen de jongens wegliepen moesten ze lachen. Ze lachten om ons terwijl ze wegrenden.”

IDFA laat in een korte verklaring weten dat de organisatie geschokt is over de mishandeling. “Het festival dat al dertig jaar bestaat, heeft diversiteit en inclusiviteit hoog in het vaandel staan en wil een podium bieden aan alle filmprofessionals wereldwijd, ongeacht hun ras, politieke overtuiging, seksuele voorkeur of religie.”