Terug naar overzicht

Uitwisselen van levensverhalen basis voor dialoog

Dat is een belangrijke conclusie die vrijdag 27 september werd getrokken tijdens de Brede Conferentie over dit thema in Rotterdam.

In hun levensverhaal onthullen mensen immers hun ervaringen, achtergrond, sentimenten, waarden en normen, kortom wat hen maakt tot wat ze nu zijn. Wederzijdse respectvolle aandacht daarvoor kan leiden tot waarachtige ontmoetingen waarin wederkerig begrip en herkenning kunnen opbloeien. De taal van het eigen verhaal kan banden smeden en bruggen slaan. Dit in tegenstelling tot de taal van het dogma, de rechte leer, het politieke correcte of anderszins vooringenomen standpunt, dat meestal niet meer is dan preken voor eigen parochie en het afbakenen van de eigen positie. Een dialoog komt daarmee niet op gang, omdat er geen ontmoetingen plaatsvinden. En ontmoetingen nemen in de huidige samenleving maatschappelijke spanningen deels weg.

Start Dialoog 2002-2004

COC Nederland, Humanistisch Verbond, Stichting Yoesuf en Stichting Islam en Burgerschap organiseerden deze conferentie als officiële start van de Dialoog die zij de komende twee jaar op gang willen brengen rond het thema Homoseksualiteit en Religie, Ethiek en Levensbeschouwing. Tijdens _de conferentie_, waaraan door vertegenwoordigers uit een breed scala van maatschappelijke organisaties werd deelgenomen, presenteerden de vier organisaties hun plannen voor het voeren van die Dialoog. Tevens werd een adviesgroep onder leiding van Herman Meijer, voormalig wethouder te Rotterdam, geïntroduceerd.

De vier samenwerkende organisaties zullen hun verschillende achterbannen en netwerken voor dat ene gezamenlijk vastgestelde doel aanspreken om de Dialoog op gang te brengen. Stichting Yoesuf en Stichting Islam en Burgerschap gaan hun netwerk van islamitische organisaties en groeperingen activeren om deel te nemen aan de Dialoog over homoseksualiteit en islam. Een ambitie waar een heel nieuwe openheid tot stand gebracht moet worden, zodat dit deel van de Dialoog het meest van de grond opgebouwd moet worden. Het Humanistisch Verbond zal de Dialoog inzetten binnen een al veel verdergaand netwerk van humanistiek en homoseksualiteit en laten aansluiten op bestaande initiatieven. In de Dialoog zal gezocht worden naar die waarden en normen die daaraan invulling geven en ruimte laten aan de wezenlijke behoefte van ieder mens aan liefde, intimiteit en seksualiteit. COC Nederland neemt de aansluiting van de homoseksuele gemeenschap op religieuze gemeenschappen als uitgangspunt voor haar activiteiten en richt zich op het versterken van de positie van allochtone homoseksuelen met een religieuze achtergrond.

Voor het voeren van de Dialoog in de periode oktober 2002-oktober 2004 heeft COC Nederland subsidie ontvangen van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en in samenwerking met Humanistisch Verbond, Stichting Yoesuf en de Stichting Islam en Burgerschap een Programmatische Aanpak van de Dialoog ontwikkeld waarin de thema’s voorlichting, het gesprek en empowerment centraal staan. Sleutelwoorden daarbij zijn ‘zichtbaarheid, respect en diversiteit’.