Veelgestelde
vragen

Cultuur & Geloof

Ik ken geen andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond als ik, kunnen jullie mij daarmee in contact brengen?

Vanwege privacy redenen kunnen wij je niet direct in contact brengen met andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond. We kunnen je wel een aantal werk- ontmoetingsgroepen aanraden! Ze organiseren regelmatig activiteiten waar je in aanraking kunt komen met lhbti+ personen die vergelijkbare ervaringen hebben. Je kunt hiervoor contact opnemen met de volgende projecten of organisaties:

 • Caribbean Queer Salon
 • Cocktail
 • Colored Qollective
 • LGBT Asylum Support
 • Man.ish Cave
 • Stichting Maruf
 • Papaya Kuir
 • Sehaq
 • Mikal Haman Foundation (voorheen Survibes)
 • The Hang-Out 070
 • Wereldcafé

Voor buiten regio Amsterdam en Randstad raden wij aan om contact op te nemen met je lokale COC-verenigingen. 

Zijn er mensen met wie ik over mijn situatie kan praten of naar wie COC mij kan verwijzen?

Ja! Neem daarvoor contact op met Switchboard via www.switchboard.coc.nl. De juiste plek als je op zoek bent naar een luisterend oor. We kunnen ook helpen met verwijzen naar een van de bovenstaande organisaties.

Ik wil een initiatief voor onze doelgroep beginnen, kan COC mij daarbij adviseren of helpen?

We verwijzen je graag door, bijvoorbeeld naar de organisaties onder de veelgestelde vraag ”Ik ken geen andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond als ik, kunnen jullie mij daarmee in contact brengen?”, of een lokale COC. Deze organisaties kunnen gerichter met jou meedenken en je ondersteunen.

Wat is het Respect2Love Empowerment programma precies?

Het Respect2Love Empowerment Program is een initiatief van COC Nederland en een belangrijke activiteit van de organisatie. Het vinden, coachen en ondersteunen van biculturele frontliners is essentieel om personen uit de biculturele lhbtqi+ (queer bipoc*) gemeenschap te empoweren en te mobiliseren. Met het empowerment programma hopen wij meer rolmodellen positief zichtbaarder te maken en hun invloed op de Nederlandse lhbtqi+ beweging te versterken.

Waar organiseren jullie evenementen en bijeenkomsten?

Houd onze Instagram en website in de gaten voor eventuele updates.

Ik word niet geaccepteerd door mijn (religieuze) familieleden. Wat kan ik doen?

Voor vragen met betrekking tot religie verwijzen we je graag door naar de volgende organisaties:

Veiligheid

Ik ben een slachtoffer van fysiek geweld door mijn seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, en/of geslachtskenmerken. Kunnen jullie mij helpen?

Allereerst raden we je aan om aangifte te doen! Hierboven vind je een rijtje waar je allemaal terecht kan. Mocht je behoefte hebben om je ervaring te delen, verwijzen we je graag door naar Switchboard via www.switchboard.nl.

Werkvloer

Ik wil graag doneren aan het COC, kan dat?

Dat kan. Onze donatiepagina vind je hier, of neem contact met ons op voor vragen.

Ik heb een Pride-actie opgezet onder collega's en wil de opbrengst graag doneren aan COC

Wat goed dat je dat hebt gedaan en dat je de opbrengst wilt doneren. Je kunt met ons contact opnemen, en we helpen je graag verder.

Wat zijn de mogelijkheden voor samenwerking van mijn bedrijf met COC?

Er zijn veel verschillende mogelijkheden. In onze samenwerkingen leveren we dan ook altijd maatwerk. Neem contact met ons op, en we kijken samen verder.

Kunnen jullie meehelpen / meekijken met ons HR-beleid?

Goed dat je hieraan werkt! We geven graag advies, neem vooral contact met ons op.

We hebben aan COC gedoneerd, mogen we dat noemen in onze externe/interne communicatie?

Ja dat mag, maar laat het ons van tevoren graag even weten via [email protected]. Zo kunnen we eventuele communicatie op elkaar afstemmen.

We zoeken een spreker voor een evenement, kunnen jullie helpen?

Goed dat je aandacht besteed aan onderwerpen gerelateerd aan de lhbti+ gemeenschap. Neem contact met ons op via [email protected], dan helpen we je verder.

Ik voel me gediscrimineerd op mijn werk

Dat is niet de bedoeling. Hier vind je meer informatie over wat je kunt doen in zo’n geval, of neem contact met ons op via [email protected] en we helpen je verder.

Mijn bedrijf opereert internationaal, is COC dan alsnog een geschikte partner?

Jazeker! Wij werken ook internationaal. Neem contact met ons op via [email protected] om naar de mogelijkheden te kijken.

We zijn bezig in kaart te brengen hoe wij het doen op gebied van inclusie en diversiteit, kunnen jullie ons helpen?

Wat goed! Neem contact met ons op via [email protected], en dan kunnen we je verder helpen.

Ik ben bang dat mijn bedrijf nog niet alles voldoende op orde heeft, voordat ik met jullie kan zitten.

We helpen je de eventuele eerste stappen te zetten richting een inclusiever beleid. We zijn er om de eerste onzekerheden weg te nemen.

Algemeen

Staat je vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder! Neem hier contact met ons op.

Willen jullie mijn bericht/oproep delen op social media?

Onze Facebookpagina gebruiken we primair voor het informeren van onze volgers over nieuws van het COC, onze samenwerkingspartners en voor actuele zaken. We delen dus geen andere berichten.

Ik wil iets leuks met jullie delen. Kan dat?

Dat kan! We krijgen wel veel berichten binnen via [email protected] en zullen alleen reageren als jouw bericht daar om vraagt. Anders nemen we jouw bericht voor kennisgeving aan. Dankjewel!

Ik heb persoonlijk advies of hulp nodig.

We verwijzen voor hulp door naar COC’s Switchboard, onze hulp- en informatieservice voor de lhbti+-gemeenschap. Kijk hiervoor op www.switchboard.nl voor de openingstijden voor chat of telefoon of mail naar [email protected]

Hijsen jullie ook de Progress vlag en waarom?

We beschouwen de Progress vlag als een verrijking van de vlaggen die de veelkleurigheid van onze gemeenschap verbeelden. Terecht vraagt de Progress vlag extra aandacht voor bijvoorbeeld zwarte LHBTI- en queer personen, LHBTI-personen van kleur en transgender personen. Want door een combinatie van discriminatievormen hebben juist zij vaak, nog meer dan anderen in onze gemeenschap, te maken met achterstelling. Bovendien leveren ze een belangrijke bijdrage aan onze gezamenlijke emancipatiestrijd. Het is mooi hoe de Progress vlag, met de vijf nieuwe kleuren in de vorm van een voorwaarts gerichte kop van een pijl, de focus legt op vooruitgang, inclusie en intersectionaliteit. De wereld is in constante verandering, deze vlag representeert die verandering en de vooruitgang waarnaar we samen moeten blijven streven.

Wij hijsen ook de Progress vlag. Hij hangt vrijwel dagelijks aan onze gevel, samen met bijvoorbeeld de intersekse vlag, de transgender vlag, de non-binaire, de lesbische en de bi+ vlag en de vele andere vlaggen die onze veelkleurige gemeenschap representeren. We vinden het belangrijk om de Progress vlag te hijsen omdat die vooruitgang, inclusiviteit en intersectionaliteit benadrukt.

Inside-out is voor het COC een belangrijk beginsel: gemeenschappen, activisten en individuen bepalen zélf wat er nodig is voor hun eigen emancipatieproces en welke beelden en symbolen daarbij horen. Dat geldt wat ons betreft ook voor het gebruik van vlaggen. We zijn ervan overtuigd dat vlaggen naast elkaar kunnen en moeten bestaan. Vooral omdat vlaggen elkaar ook inspireren en vervolgens weer leiden tot nieuwe versies waar meerdere gemeenschappen zich in herkennen. In lijn daarmee zien we bijvoorbeeld ook een doorontwikkeling van de Progress vlag waaraan de symbolen van de intersekse vlag zijn toegevoegd. Wij vinden dit een mooie ontwikkeling en zien de taak van het COC vooral als het zichtbaar maken van de diversiteit in vlaggen die belangrijk zijn voor onze gemeenschap.

Je kunt hier meer lezen over het gebruik en betekenis van de verschillende vlaggen: https://www.oneworld.nl/lezen/seks-gender/lhbti/wie-bepaalt-welke-pride-vlag-wordt-gehesen/. COC heeft hier ook op gereageerd en onze keuzes daarin uitgelegd.

Hoe gebruik je genderneutrale voornaamwoorden in het Nederlands?

Transgender Netwerk Nederland heeft hier een handig overzicht gemaakt.

Waar kan ik een vlag bestellen?

Dat kan via DVC: deel van de opbrengst gaat dan naar het COC!

COC Lidmaatschap

Ik wil graag meer doen dan alleen lid zijn. Wat kan ik doen?

Wat fijn! Als je lid wordt bij je regionale COC, kun je ook aangeven dat je vrijwilliger wilt worden. Ben je al lid en wil je ook vrijwilligerwerk gaan doen, vul dan dit formulier in! Jouw regionale COC neemt dan verder contact op. Wil je graag meer doneren? Graag! Dat kan hier.

Ik wil graag contact met de ledenadministratie.

Dat kan! Vul het contactformulier in dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op. Of bel met 020-6234596.

Ik heb geen mail en/of ledenpas gekregen.

Oei, check je spammail voor de zekerheid. Heb je nog steeds niks binnen? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.

Kan ik ook lid zijn zonder contributie?

Helaas niet. We hebben jouw contributie hard nodig, onder andere om verandering nog steeds mogelijk te maken. Lees vooral op de over ons pagina meer over wie wij zijn en wat wij doen:

Wat gebeurt er precies met mijn contributie?

Het COC zet zich in voor iedereen in de lhbti+-gemeenschap. Met jouw contributie maak je het werk van COC mogelijk, regionaal, nationaal en internationaal. Van het gewone en gereduceerde tarief ontvangt COC Nederland 40% en de regionale COC-vereniging 60%.

Ik wil graag mijn lidmaatschap opzeggen.

Wat jammer! Maar dat kan natuurlijk altijd. Via het contactformulier kun je je opzegging doorgeven. Mocht je suggesties hebben om ons werk beter te doen, vermeld dit dan in je mail!

Hoe download ik mijn digitale ledenpas?

Doneren

Ik wil maandelijks vast doneren, hoe kan ik dat doen?

Je kunt dat doen via de donatiemodule op deze website. Maar voor de wat grotere donaties raden we je aan om een periodieke schenkingsovereenkomst aan te gaan, want dat levert je een fiscaal voordeel op. Alle informatie daarover vind je op deze pagina.

Ik wil mijn gift aftrekken van de belasting. Kan dat?

Het COC is een organisatie met een ANBI-status. Dit houdt in dat we ons als Algemeen Nut Beogende Instelling inzetten voor de samenleving. Giften voor ANBI’s zijn – vanaf een bepaalde drempelwaarde – van je inkomstenbelasting aftrekbaar. Het is overigens ook mogelijk een periodieke schenkingsovereenkomst met het COC aan te gaan en dan is geen drempelbedrag van toepassing. Je leest hier hoe je zo voordelig kunt schenken aan het COC.

Is het mogelijk om je contributie te voldoen via een overeenkomst?

Dat is helaas niet mogelijk. Mocht je vragen hebben, dan kun je ons altijd mailen!

Hoe kan ik als bedrijf doneren?

Je kunt hier doneren of neem hier contact met ons op. Meer informatie over onze samenwerkingen met bedrijven kun je hier vinden.

Kan ik (een deel van) mijn vermogen aan COC nalaten? Hoe regel ik dat?

Dat kan. Op deze pagina vind je hier meer informatie over, je kunt ook direct met ons contact opnemen via [email protected].

Ik wil mijn donateurschap opzeggen

Natuurlijk vinden we het erg jammer als je opzegt, maar je kunt op elk moment je steun aan het COC stoppen. Vul het contact formulier in. Mocht je suggesties hebben om ons werk beter te doen, vermeld dit dan!

Ik wil een inzamelingsactie doen vanwege een speciale gebeurtenis

Ben je jarig, ga je trouwen of vier je het zoveeljarig samenzijn met je partner en wil je ter gelegenheid daarvan jouw vrienden en/of gasten een donatie laten doen aan het COC? Neem dan contact met ons op. Voor speciale gelegenheden maken we graag een Tikkie-link en QR-code voor je aan die je hiervoor kunt gebruiken. Als jouw inzamelingsactie voorbij is, dan koppelen we aan jou terug wat dit heeft opgebracht en dan kan jij de gulle gevers weer bedanken.

Vrijwilliger worden

Ik wil me graag voor het landelijke COC als vrijwilliger aanmelden. Kan dat ook?

Er zijn een aantal initiatieven waar je als vrijwilliger lid van kunt worden op landelijk niveau. Die vind je hieronder! Voor de rest verwijzen we je graag door naar je lokale COC, daar kunnen we je verder helpen.

Hoeveel uur ben ik ongeveer kwijt als vrijwilliger per maand?

Dat hangt helemaal van jou af, en hoe beschikbaar je kunt zijn! Een bestuursfunctie vraagt al snel bijvoorbeeld 4 uur per week. Een voorlichter enkele uren per maand. Een Jong&Out coördinator 4 uur per maand. Barvrijwilligers staan vaak 2 dagdelen per week te tappen.

Kan ik me als organisatie aanmelden om vrijwilligerswerk te doen?

We komen graag in contact met bedrijven die kennis en/of tijd van hun medewerkers of faciliteiten beschikbaar willen stellen voor de lhbti+ gemeenschap. Daarvoor kun je contact opnemen met [email protected] of je lokale COC.

Bob Angelo

Kan ik ook financiering krijgen voor grotere projecten?

Helaas ondersteunen we vanuit het COC en het Bob Angelo Fonds alleen kleinschalige evenementen, en is er echt geen ruimte voor grotere projecten. We krijgen veel aanvragen binnen, dus vragen we iedereen met grotere projecten niet het Bob Angelo Fonds te berichten. Zo hebben we meer aandacht voor de kleine initiatieven! Gelukkig zijn er ook veel andere fondsen die grotere lhbti+ initiatieven wél ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld het Trut Fonds, PANN Fonds en het Blauwe Fonds. Maar ook algemene fondsen zoals het Oranje Fonds, Fonds21 en het VSBfonds zijn partijen die misschien interessant kunnen zijn voor jouw initiatief!

Ik ben niet van een organisatie of stichting, kan ik ook een Bob Angelo Fonds aanvraag doen?

Jazeker! Ook als persoon zonder stichting, vereniging of bedrijf kan je een aanvraag doen. Als we je aanvraag goedkeuren, kunnen we onze bijdrage ook overmaken naar een privérekening.

Kan ik meerdere aanvragen per jaar doen bij het Bob Angelo Fonds?

Het liefst ondersteunen we activiteiten eenmail per jaar per aanvrager. Onze middelen zijn nou eenmaal beperkt, waardoor we eigenlijk niet meer dan één keer per jaar een toezegging geven. Maar we maken soms uitzonderingen. Stuur ons een e-mailtje, dan kunnen we er samen naar kijken.

Wat is precies de link tussen het Bob Angelo Fonds en COC Nederland?

Het Bob Angelo Fonds is een fonds dat volledig in beheer is van COC Nederland. COC Nederland zorgt er dus ook voor dat het fonds gevuld wordt en beoordeelt de aanvragen. Iedereen is welkom een aanvraag te doen; dus ook niet-COC organisaties en je hoeft ook geen lid te zijn van het COC (maar mag natuurlijk wel!).

Ik krijg geen financiering, en wil graag weten waarom.

Allereerst: vervelend dat je aanvraag is afgewezen! Helaas hebben we beperkte capaciteit en kunnen we geen uitgebreide reacties geven op afwijzingen. Meestal krijg je wel een korte toelichting bij je afwijzing, en daar blijft het bij. Wel moedigen we iedereen aan om nog een keer een aanvraag te doen! Want dat wij je aanvraag afkeuren betekent niet automatisch dat we het een slecht idee vinden, maar het misschien (nog) niet goed aansluit bij ons fonds. We adviseren je dan ook om eerst elders je aanvraag in te dienen, of te kijken hoe het meer kan aansluiten. Zo is er bijvoorbeeld het Trut Fonds en Stichting PANN. Maar ook fondsen zoals het Oranje Fonds, Fonds21 en het VSBfonds zijn partijen die misschien interessant kunnen zijn voor jouw initiatief!

Ik heb eerst geen financiering gekregen, maar heb het initiatief aangepast. Mag ik de aanvraag opnieuw indienen?

Ja dat mag. We willen je wel het advies meegeven eerst goed naar de voorwaarden van ons fonds te kijken voordat je een aangepaste versie instuurt.

Hoe meld ik iemand aan voor een Bob Angelo Penning?

Het bestuur van COC Nederland kiest de winnaars van de Bob Angelo Penning. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom, je kunt dit mailen naar [email protected].

Jongeren, onderwijs

Ik wil iemand interviewen voor mijn studie/werkstuk.

We hebben helaas beperkte capaciteit om scholieren en studenten te helpen. Scholieren en mbo-studenten mailen naar [email protected] en hbo/wo-studenten naar [email protected]. Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden.

Ik wil graag op mijn school uit de kast komen. Hebben jullie advies?

Via COC Switchboard helpen we je graag verder, daar kun je in contact komen met vrijwilligers die met je meedenken. Voor overige tips kun je altijd hier even kijken: https://www.gsanetwerk.nl/

Ik ben Diversity & Inclusion officer op een onderwijsinstelling. Hoe kunnen jullie mij helpen?

Dat kan op verschillende manieren! Neem contact met ons op via [email protected] en we denken mee.

Ik ben schoolleider/directie op een basisschool. Hoe kunnen wij meedoen aan PV?

Wat leuk dat je mee wilt doen! Je kunt een pakket bestellen via www.paarsevrijdag.nl.

Ik ben leerkracht op een basisschool en wil graag weten wat ik kan doen.

Wat goed. Neem contact op met [email protected] en we helpen je graag verder.

Ik ben ouder/verzorger en mijn kind zit op een basisschool. Kan onze school ook meedoen met Paarse Vrijdag?

Neem contact op met [email protected] en we helpen je verder!

Ik ben leerkracht op een basisschool en ik krijg vragen van ouders over Paarse Vrijdag. Kunnen jullie mij helpen?

Uiteraard! Neem contact met ons op via [email protected]

50-Plussers

Moet ik 50+ zijn om ambassadeur te worden?

Nee, en je hoeft ook geen lhbti+ persoon te zijn. Uiteraard is het wel belangrijk als je affiniteit hebt met het onderwerp.

Ik wil graag een voorlichting organiseren bij mijn zorginstelling. Hoe kan ik dat doen?

De Roze50+ ambassadeurs zijn ervaren voorlichters en verzorgen graag een voorlichting of training bij uw zorginstelling aan medewerkers of cliënten. Neem contact op met [email protected] voor een afspraak.

Ik wil graag een les voor studenten zorg en welzijn organiseren over lhbti+ ouderen, kunnen jullie daarbij helpen?

Onze Roze 50+ ambassadeurs verzorgen graag een gastles aan studenten over lhbti+-ouderen en lhbti vriendelijk werken in zorg en welzijn. Neem hiervoor contact op met [email protected]

Ik ben voor mijn onderzoek als student op zoek naar lhbti+ ouderen, kunnen jullie mij helpen aan contacten?

 Wij kunnen een oproep voor je plaatsen op social media, neem hiervoor contact op met [email protected]

Wat houdt het precies in om Roze 50+ ambassadeur te zijn?

Het Roze 50+ ambassadeursnetwerk is een divers netwerk van zo’n 80-100 vrijwilligers. Dit netwerk wordt door de stichting Roze 50+ gefaciliteerd en vormt de kern van ons werk en inzet voor lhbti+ senioren. De ambassadeurs zijn de ‘ogen en oren’ van Roze 50+ en zij vertegenwoordigen de achterban van de lhbti+-senioren in Nederland. Ze werken op lokaal, regeionaal en landelijk niveau en hebben een signaalfunctie als het gaat om lhbti+ ouderen. Ze behartigen de belangen van lhbti+ 50 plussers bij beleidsmakers en instellingen, organiseren activiteiten en bieden een luisterend oor. Wil je deel uitmaken van dit netwerk, vraag een informatiepakket aan via  [email protected]

Hoe vraag ik een Roze Loper certificaat aan?

Lees de informatie op www.rozezorg.nl en meld je aan op de website. Wij nemen dan contact met je op.

Ik wil graag iets organiseren voor Roze 50+ers. Kan ik jullie hulp daarbij krijgen?

Jazeker, wij horen graag over je initiatief via [email protected] en ondersteunen graag waar mogelijk. Bijvoorbeeld door je in contact te brengen met de ambassadeur in jouw regio.

Ik ben als 50plusser uit de kast gekomen. Hoe praat ik daarover met mijn omgeving?

Op latere leeftijd uit de kast komen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor jezelf en je omgeving. Hierover praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kan helpen. Vrijwilligers van Switchboard bieden een luisterend oor en je kunt gelijkgestemden ontmoeten in de Roze 50+ groepen die wij organiseren: www.roze50plus.nl.

Je kunt ook mensen ontmoeten die zich in jouw situatie herkennen via https://orpheusnederland.nl/

Internationaal

Ik ken een buitenlandse organisatie die jullie steun goed kan gebruiken. Hoe kan ik jullie bereiken?

COC is voor de ondersteuning van mensenrechtenactivisten en organisaties afhankelijk van financiering via programma’s. Financierders stellen vaak specifieke eisen aan het onderwerp van de programma’s, de soort organisaties en de landen waar die actief zijn. We kunnen om veiligheidsredenen niet delen in welke landen we wel of niet kunnen ondersteunen. Kortom: we leveren maatwerk. Neem gerust op met [email protected], dan kunnen we je vraag verder beantwoorden.

Hoe werken jullie precies samen met de Nederlandse overheid?

De Nederlandse overheid is een belangrijke bondgenoot van COC Internationaal om de situatie van lhbti+ personen wereldwijd te verbeteren. De Nederlandse overheid stelt de mensenrechten van lhbti+ aan de orde in internationale en bilaterale contacten. COC ontvangt financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om internationale programma’s uit te voeren. In concrete gevallen werken we ook nauw samen met Nederlandse ambassades in de landen waar we werken.

Ik ken iemand die overweegt om asiel aan te vragen in Nederland, omdat die niet langer veilig kan leven in het land waar die nu verblijft. Hoe kan COC hierbij ondersteunen?

Een herkenbare situatie die we bij veel activisten zien. Helaas kan COC geen rol spelen in de asielprocedure van individuele lhbti+ personen. Je zou een kijkje kunnen nemen bij cocktailonline.nl, of met COC Switchboard om je verhaal te delen.

Ik wil me graag internationaal voor jullie inzetten. Hoe kan dat?

Door financieel te ondersteunen met een donatie! Onze donatiepagina vind je hier.