Maak kennis met Bob Angelo

Bob Angelo was de schuilnaam van Niek Engelschman: verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, acteur en activist voor onze gemeenschap. Niek Engelschman leefde van 1913 tot 1988, en was oprichter van het blad Levensrecht (1940) en de Shakespearclub (1946), waaruit in 1949 het COC voortkwam. Jarenlang was hij hét gezicht van het COC. In 1986 werd hij Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Misschien herken je zijn naam van meer plekken: de brug over de Keizersgracht bij het Homomonument op de Westermarkt in Amsterdam en een laan in Nijmegen dragen ook zijn naam.

Steun het COC
Uit eerbetoon aan Niek Engelschman, Bob Angelo, hebben we het Bob Angelo Fonds en de Bob Angelo Penning opgericht.
COC lhbti logo oranje
COC’s Bob Angelo Fonds

Met COC’s Bob Angelo Fonds blijven wij ontmoeting stimuleren. Het Fonds ondersteunt met een financiële bijdrage kleinschalige initiatieven gericht op ontmoeting en acceptatie van lhbti+ personen. Om ervoor te zorgen dat dit mogelijk blijft hebben we jouw steun nodig! Grote of kleine financiële bijdragen – alles helpt.

Dankzij het Bob Angelo Fonds:

Maakten lhbti+-asielzoekers voor het eerst de Pride in Amsterdam mee

Ontmoetten lhbti+ personen met een beperking elkaar op de Landelijke Soos Dag

Kon op Aruba een avond voor lesbische vrouwen worden georganiseerd

Organiseerden twee buren samen een lhbti+ buurt borrel

Bracht de Transpub Quiz transgender personen én hun vrienden bij elkaar

Liepen activisten uit Oost-Europa en Nijmegen samen de Vierdaagse

 

Accepteer marketing cookies
om dit formulier te zien.

Zelf een financiële bijdrage leveren?

Graag! Dankzij financiële bijdragen aan het Bob Angelo Fonds kunnen we veel leuke en bijzondere initiatieven steunen.

Doneer hier

Scan de QR code:

Of maak direct over naar bankrekeningnummer:
IBAN: NL84 ABNA 0518 8614 57
t.n.v. COC Nederland, o.v.v. COC’s Bob Angelo Fonds.

“Het samenbrengen van mensen geeft je het gevoel dat je er niet alleen voor staat. Mensen kunnen samen de wereld veranderen.”

Bob Angelo

Bob Angelo Penning

De Bob Angelo Penning is in 1991 door het COC ingesteld. Als eerbetoon aan Bob Angelo, en om jaarlijks personen, groepen of organisaties te eren die zich op bijzondere wijze op nationaal of internationaal niveau verdienstelijk hebben gemaakt voor de emancipatie van lhbti+ personen.

Vanaf 1998 wordt de Bob Angelo Oorkonde uitgereikt aan personen en/of organisaties die een bijzondere prestatie geleverd hebben ter bevordering van de lhbti+-emancipatie.

Nieuwsgierig naar iedereen die een Bob Angelo Penning heeft gekregen?

Lees hier meer: https://www.coc.nl/bob-angelo-penning

Beheer en verantwoording

Het beheer ligt bij ons, COC Nederland. Een onafhankelijke accountant controleert de administratie.

Een overzicht van initiatieven mede mogelijk gemaakt door het Bob Angelo Fonds:

The Fite Qlub

Stichting Colourful Pride Nederland organiseerde met The Fite Qlub kickbokslessen voor lhbti+ personen in een veilige omgeving. De trainers zelf waren queer professionals van kleur, en leerden met basistechnieken hoe je jezelf kunt verdedigen.

Naar website

Ace spelletjesmiddag

Om Ace Week te vieren, organiseerde de Nederlandse Organisatie voor Aseksualiteit (NOA) een spelletjesmiddag met 20 deelnemers. Voor mensen in de aseksuele gemeenschap is het vaak nog moeilijk om elkaar offline te ontmoeten. De reacties lieten zien dat deelnemers het daarom fijn vonden deze middag elkaar te leren kennen!

Naar website

Voorleesmiddag

Unboxed organiseerden samen met het Bob Angelo Fonds voorleesmiddagen. Kinderen werden hierbij o.a. voorgelezen uit Donnie door een echte drag queen. De kinderen konden na het lezen vragen stellen en de drag queen ging zelf ook in gesprek met het publiek. Resultaat? Leuke, grappige en bijzondere gesprekken.

Naar website

Veelgestelde vragen

Hoe meld ik iemand aan voor een Bob Angelo Penning?

Het bestuur van COC Nederland kiest de winnaars van de Bob Angelo Penning. Suggesties zijn natuurlijk altijd welkom, je kunt dit mailen naar [email protected].

Ik ben niet van een organisatie of stichting, kan ik ook een Bob Angelo Fonds aanvraag doen?

Jazeker! Ook als persoon zonder stichting, vereniging of bedrijf kan je een aanvraag doen. Als we je aanvraag goedkeuren, kunnen we onze bijdrage ook overmaken naar een privérekening.

Ik heb eerst geen financiering gekregen, maar heb het initiatief aangepast. Mag ik de aanvraag opnieuw indienen?

Ja dat mag. We willen je wel het advies meegeven eerst goed naar de voorwaarden van ons fonds te kijken voordat je een aangepaste versie instuurt.

Ik krijg geen financiering, en wil graag weten waarom.

Allereerst: vervelend dat je aanvraag is afgewezen! Helaas hebben we beperkte capaciteit en kunnen we geen uitgebreide reacties geven op afwijzingen. Meestal krijg je wel een korte toelichting bij je afwijzing, en daar blijft het bij. Wel moedigen we iedereen aan om nog een keer een aanvraag te doen! Want dat wij je aanvraag afkeuren betekent niet automatisch dat we het een slecht idee vinden, maar het misschien (nog) niet goed aansluit bij ons fonds. We adviseren je dan ook om eerst elders je aanvraag in te dienen, of te kijken hoe het meer kan aansluiten. Zo is er bijvoorbeeld het Trut Fonds en Stichting PANN. Maar ook fondsen zoals het Oranje Fonds, Fonds21 en het VSBfonds zijn partijen die misschien interessant kunnen zijn voor jouw initiatief!

Kan ik meerdere aanvragen per jaar doen bij het Bob Angelo Fonds?

Het liefst ondersteunen we activiteiten eenmail per jaar per aanvrager. Onze middelen zijn nou eenmaal beperkt, waardoor we eigenlijk niet meer dan één keer per jaar een toezegging geven. Maar we maken soms uitzonderingen. Stuur ons een e-mailtje, dan kunnen we er samen naar kijken.

Kan ik ook financiering krijgen voor grotere projecten?

Helaas ondersteunen we vanuit het COC en het Bob Angelo Fonds alleen kleinschalige evenementen, en is er echt geen ruimte voor grotere projecten. We krijgen veel aanvragen binnen, dus vragen we iedereen met grotere projecten niet het Bob Angelo Fonds te berichten. Zo hebben we meer aandacht voor de kleine initiatieven! Gelukkig zijn er ook veel andere fondsen die grotere lhbti+ initiatieven wél ondersteunen. Zo is er bijvoorbeeld het Trut Fonds, PANN Fonds en het Blauwe Fonds. Maar ook algemene fondsen zoals het Oranje Fonds, Fonds21 en het VSBfonds zijn partijen die misschien interessant kunnen zijn voor jouw initiatief!

Wat is precies de link tussen het Bob Angelo Fonds en COC Nederland?

Het Bob Angelo Fonds is een fonds dat volledig in beheer is van COC Nederland. COC Nederland zorgt er dus ook voor dat het fonds gevuld wordt en beoordeelt de aanvragen. Iedereen is welkom een aanvraag te doen; dus ook niet-COC organisaties en je hoeft ook geen lid te zijn van het COC (maar mag natuurlijk wel!).

Staat je vraag er niet tussen?

We helpen je graag verder! Neem hier contact met ons op.

Voldoe je niet aan de criteria van het Bob Angelo Fonds? Hier zijn nog enkele andere opties:

Trutfonds

Naar website

Pann fonds

Naar website

Het Blauwe Fonds

Naar website