COC & Internationaal

In Nederland hebben we al veel stappen gezet naar een diverse en inclusieve samenleving waar iedereen zichzelf kan zijn, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, en geslachtskenmerken. Maar terwijl we ook in Nederland nog een weg hebben af te leggen, staan de mensenrechten van lhbti+ personen in sommige landen nog in de kinderschoenen. Sterker nog, in bijna 70 landen is lhbti+ zijn nog steeds strafbaar en staat er soms zelfs de doodstraf op.

Daarom werken wij over de hele wereld samen met lhbti+ organisaties – zoals Pan Africa ILGA in Afrika en ILGA Asia in Azië. Samen met hen vormen we Power of Pride, een alliantie die werkt aan een diverse en inclusieve samenleving in tal van landen. In Nederland werken we hiervoor nauw samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast zijn overheden in het buitenland, zoals de Europese Unie of Amerika,voor ons daarin belangrijke strategische partners.

Wat kan ik doen?
Tashi Tsheten, zet zich met COC in voor voor de mensenrechten van lhbti+ in Buthan, Zuid-Azië

Dit is hoe COC het verschil maakt

In meer dan 35 landen ondersteunen wij de opbouw van een eigen, sterke en zelfbewuste lhbti+ gemeenschap. We stellen aan lokale organisaties ons internationale netwerk ter beschikking. We coachen en trainen activisten, en springen financieel bij als het nodig is. Daarnaast komen we – samen met de activisten uit verschillende landen – op voor de belangen van lhbti+ personen bij internationale organisaties zoals de Verenigde Naties. Zo werken we aan mensenrechten voor alle lhbti+ personen wereldwijd, en geven we een luid en duidelijk antwoord op tegenstanders van deze rechten.

Dit is waarom aandacht zo belangrijk is

Lhbti+ zijn is strafbaar in bijna 70 landen wereldwijd. In zo’n 10 landen staat er zelfs de doodstraf op. In veel landen worden lhbti+ personen vervolgd, en jaarlijks worden wereldwijd meer dan tweehonderd trans personen vermoord. Europese Unie landen als Hongarije en Polen voeren steeds meer anti-lhbti+ maatregelen in. De tegenstanders van mensenrechten voor lhbti+ personen laten dan ook steeds luider van zich horen. Op heel veel plekken in de wereld is het dus nog lang niet vanzelfsprekend om te zijn wie je bent en te houden van wie je wilt.


Tijd voor verandering dus.

Tashi Tsheten, zet zich met COC in voor voor de mensenrechten van lhbti+ in Buthan, Zuid-Azië. Hij houdt hier de regenboogvlag vast.
lhbti+ protesten in hongarije
Dit heeft het COC al bereikt

Gelukkig zien we ook steeds meer vooruitgang. Zo vormen lokale lhbti+ organisaties in Vietnam nu samen één sterke nationale beweging, en was er voor het eerst een Pride in Guayana. lhbti+ mensen met een beperking vonden eindelijk een plek in Benin, en de beweging in Kirgizië kreeg een eigen ‘roze huis’. In Botswana, Bhutan en de Seychellen slaagde de beweging er mede dankzij onze steun zelfs in een einde te maken aan wetten die lhbti+ personen strafbaar stellen. Samen met andere organisaties zorgden we voor een Onafhankelijke Expert bij de VN, die opkomt voor de mensenrechten van lhbti+ personen. Die expert tikt landen op de vingers wanneer ze de mensenrechten van lhbti+ personen schenden.

Maar we zijn er nog niet!

‘Homoseksualiteit is niet meer strafbaar in Bhutan.’

 

Tashi Tsheten, zet zich met COC in voor voor de mensenrechten van lhbti+ in dit Zuid-Aziatische land.

Tashi Tsheten, zet zich met COC in voor voor de mensenrechten van lhbti+ in Buthan, Zuid-Azië

Wat kan ik doen?

Steun ons werk met een donatie

Ons werk wordt mogelijk gemaakt door mensen zoals jij. Steun ons werk vandaag met een donatie.

Doneer hier

Doe mee aan acties

Het COC organiseert regelmatig acties en demonstraties voor mensenrechten voor lhbti+ personen wereldwijd. Blijf op de hoogte via Instagram, Facebook, LinkedIn en Twitter.

Belangrijk nieuws en publicaties

Publicaties

Appel à Candidatures pour la Communauté de Pratique sur Développement Organisationnel pour la promotion de l'égalité des droits des personnes LGBTIQ+.

Veelgestelde vragen

Hoe werken jullie precies samen met de Nederlandse overheid?

De Nederlandse overheid is een belangrijke bondgenoot van COC Internationaal om de situatie van lhbti+ personen wereldwijd te verbeteren. De Nederlandse overheid stelt de mensenrechten van lhbti+ aan de orde in internationale en bilaterale contacten. COC ontvangt financiële ondersteuning van het Ministerie van Buitenlandse Zaken om internationale programma’s uit te voeren. In concrete gevallen werken we ook nauw samen met Nederlandse ambassades in de landen waar we werken.

Ik ken een buitenlandse organisatie die jullie steun goed kan gebruiken. Hoe kan ik jullie bereiken?

COC is voor de ondersteuning van mensenrechtenactivisten en organisaties afhankelijk van financiering via programma’s. Financierders stellen vaak specifieke eisen aan het onderwerp van de programma’s, de soort organisaties en de landen waar die actief zijn. We kunnen om veiligheidsredenen niet delen in welke landen we wel of niet kunnen ondersteunen. Kortom: we leveren maatwerk. Neem gerust op met [email protected], dan kunnen we je vraag verder beantwoorden.

Ik ken iemand die overweegt om asiel aan te vragen in Nederland, omdat die niet langer veilig kan leven in het land waar die nu verblijft. Hoe kan COC hierbij ondersteunen?

Een herkenbare situatie die we bij veel activisten zien. Helaas kan COC geen rol spelen in de asielprocedure van individuele lhbti+ personen. Je zou een kijkje kunnen nemen bij cocktailonline.nl, of met COC Switchboard om je verhaal te delen.

Ik wil me graag internationaal voor jullie inzetten. Hoe kan dat?

Door financieel te ondersteunen met een donatie! Onze donatiepagina vind je hier.

Foto credits © Header & quote: Isabell Janssen, Hongarije protest: Tom Knoflook