COC & 50-Plussers

Gelukkig hebben de meeste lhbti+ 50plussers een mooi leven en een goede vriendenkring. Toch zijn er relatief veel oudere lhbti+ personen die last hebben van eenzaamheid. Dat kan bijvoorbeeld komen doordat ze niet altijd kinderen hebben om op terug te vallen. In (ouderen)zorg en welzijnsinstellingen zijn lhbti+ personen vaak onzichtbaar. Seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken zijn daar niet altijd goed bespreekbaar en het personeel heeft niet altijd oog voor lhbti+ personen. Dat leidt soms tot pesterijen. Het kan zelfs voorkomen dat mensen weer terug de kast ingaan. Met projecten zoals de Roze Loper zorgen we ervoor dat iedere lhbti+ persoon – ongeacht leeftijd – gezien wordt én zich veilig voelt.  

Wat kan ik doen?
COC lid Marjet van Roze50+ zet zich in voor roze 50plussers

Dit is hoe COC het verschil maakt

Wij ondersteunen mensen die zich inzetten voor een betere leefsituatie en welzijn van roze 50+ers. Dat doen we bijvoorbeeld met de Roze Loper scan voor (ouderen-)zorginstellingen. De Roze Loper is een officieel keurmerk dat alleen wordt uitgereikt aan zorg- en welzijnsinstellingen die sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen bevorderen. Daarnaast ondersteunen we ons hechte netwerk van roze 50+ ambassadeurs. Die laten hun stem horen in de media, de zorg en andere plekken. Zo zorgen ze voor zichtbaarheid van de oudere lhbti+ community. Want zonder zichtbaarheid geen acceptatie.

We doen dit werk samen met ANBO – de belangenorganisatie voor ouderen – in de stichting Roze50+.

Dit is waarom aandacht zo belangrijk is

Gelukkig worden oudere lhbti+ personen regelmatig met open armen ontvangen, in de zorg of op andere plekken. Maar het kan nog steeds voorkomen dat ze te maken krijgen met onwetendheid, afwijzing of zelfs discriminatie door personeel of medebewoners. Roze ouderen zijn vaak onzichtbaar, mensen denken dat ‘het niet voorkomt’ of besteden er simpelweg geen aandacht aan. Slechts één op de tien verzorgenden zegt bijvoorbeeld dat er in hun zorginstelling aandacht is voor roze ouderen.

Daarom zijn best veel oudere lhbti+ personen bang voor pesterijen, negatieve reacties en gebrek aan kennis van medebewoners en zorgpersoneel. Soms leggen ze de foto van hun overleden geliefde weg als de thuiszorg langskomt, of zeggen ze dat het ‘een vriend’ is. Bijna een derde van de oudere lhbti+ personen is nóóit open over hun identiteit.  

Tijd voor verandering dus.

COC lid Lenie zet zich in voor roze lhbti+ ouderen
COC leden zetten zich in voor roze lhbti+ ouderen
Dit heeft het COC al bereikt

Gelukkig zien we steeds meer verandering. Zo ontvingen al meer dan 200 ouderenzorginstellingen ons Roze Loper keurmerk. Daarmee laten ze zien dat hun instelling staat voor lhbti+ vriendelijke zorg. Op roze50plus.nl vinden duizenden roze 50+ers activiteiten, informatie en mogelijkheden om elkaar ontmoeten. Samen met meer dan honderd Roze 50+ ambassadeurs zetten we ons zo in voor oudere lhbti+ personen, en maken we roze ouderen zichtbaar in zowel de media, de zorg als op  andere plekken.

Maar we zijn er nog niet!

‘We brengen het gesprek over roze ouderen op gang’

Marjet Bos van Roze 50+, het samenwerkingsverband van ANBO en COC.

COC lid Marjet zet zich met Roze50+ in voor Roze lhbti+ ouderen

Wat kan ik doen?

Logo voor Roze50plus. Roze 50+ gemeenschap is er voor queer ouderen.

Sluit je aan bij de Roze 50+ gemeenschap

Ben jij op zoek naar informatie, activiteiten en mogelijkheden om elkaar als roze 50-plusser te ontmoeten? Sluit je dan aan bij onze Roze 50+ gemeenschap! Op Roze50plus.nl lees je meer. 

Bekijk de website hier
Logo van Roze Loper. Roze loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen die werken aan sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen.

Vraag een Roze Loper aan

De Roze Loper is een officieel keurmerk voor zorg- en welzijnsinstellingen. Instellingen met een Roze Loper-keurmerk maken werk van sociale acceptatie en inclusie van lhbti+ personen. Een Roze Loper aanvragen?

Ga naar rozezorg.nl
Logo voor Roze50plus. Roze 50+ gemeenschap is er voor queer ouderen.

Meld je aan als Roze 50+ ambassadeur

Roze 50+ ambassadeurs zetten zich in heel Nederland op tal van gebieden actief in voor oudere lhbti+ personen. Ze zijn essentieel om de zichtbaarheid en acceptatie van roze 50 plussers in de samenleving en de zorg te vergroten. Jij kunt ook Roze 50+ ambassadeur worden!

Aanmelden als ambassadeur

Belangrijk nieuws en publicaties

Veelgestelde vragen

Hoe vraag ik een Roze Loper certificaat aan?

Lees de informatie op www.rozezorg.nl en meld je aan op de website. Wij nemen dan contact met je op.

Ik ben als 50plusser uit de kast gekomen. Hoe praat ik daarover met mijn omgeving?

Op latere leeftijd uit de kast komen kan een ingrijpende gebeurtenis zijn voor jezelf en je omgeving. Hierover praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt kan helpen. Vrijwilligers van Switchboard bieden een luisterend oor en je kunt gelijkgestemden ontmoeten in de Roze 50+ groepen die wij organiseren: www.roze50plus.nl.

Je kunt ook mensen ontmoeten die zich in jouw situatie herkennen via https://orpheusnederland.nl/

Ik ben voor mijn onderzoek als student op zoek naar lhbti+ ouderen, kunnen jullie mij helpen aan contacten?

 Wij kunnen een oproep voor je plaatsen op social media, neem hiervoor contact op met [email protected]

Ik wil graag een les voor studenten zorg en welzijn organiseren over lhbti+ ouderen, kunnen jullie daarbij helpen?

Onze Roze 50+ ambassadeurs verzorgen graag een gastles aan studenten over lhbti+-ouderen en lhbti vriendelijk werken in zorg en welzijn. Neem hiervoor contact op met [email protected]

Ik wil graag iets organiseren voor Roze 50+ers. Kan ik jullie hulp daarbij krijgen?

Jazeker, wij horen graag over je initiatief via [email protected] en ondersteunen graag waar mogelijk. Bijvoorbeeld door je in contact te brengen met de ambassadeur in jouw regio.

Ik wil graag een voorlichting organiseren bij mijn zorginstelling. Hoe kan ik dat doen?

De Roze50+ ambassadeurs zijn ervaren voorlichters en verzorgen graag een voorlichting of training bij uw zorginstelling aan medewerkers of cliënten. Neem contact op met [email protected] voor een afspraak.

Moet ik 50+ zijn om ambassadeur te worden?

Nee, en je hoeft ook geen lhbti+ persoon te zijn. Uiteraard is het wel belangrijk als je affiniteit hebt met het onderwerp.

Wat houdt het precies in om Roze 50+ ambassadeur te zijn?

Het Roze 50+ ambassadeursnetwerk is een divers netwerk van zo’n 80-100 vrijwilligers. Dit netwerk wordt door de stichting Roze 50+ gefaciliteerd en vormt de kern van ons werk en inzet voor lhbti+ senioren. De ambassadeurs zijn de ‘ogen en oren’ van Roze 50+ en zij vertegenwoordigen de achterban van de lhbti+-senioren in Nederland. Ze werken op lokaal, regeionaal en landelijk niveau en hebben een signaalfunctie als het gaat om lhbti+ ouderen. Ze behartigen de belangen van lhbti+ 50 plussers bij beleidsmakers en instellingen, organiseren activiteiten en bieden een luisterend oor. Wil je deel uitmaken van dit netwerk, vraag een informatiepakket aan via  [email protected]

Foto credits © Header & quote: Ernst Coppejans, Foto’s midden: Isabell Janssen