
COC & Cultuur, Geloof
Gelukkig kunnen veel lhbti+ personen zichzelf zijn, ongeacht hun geloof, culturele achtergrond of huidskleur. Toch is er ook regelmatig sprake van afwijzing. Zo kunnen mensen in hun familie of vriendenkring gebrek aan acceptatie ervaren. Ook in de Nederlandse maatschappij en de lhbti+ gemeenschap is er sprake van afwijzing, discriminatie en racisme. Regelmatig ervaren mensen een combinatie van discriminatievormen, bijvoorbeeld omdat ze trans zijn en zwart, lesbisch en asielzoeker of homo en moslim. Dat noemen we intersectionaliteit. Vaak denken we al een heel eind te zijn in de acceptatie en emancipatie van lhbti+ personen, maar voor religieuze lhbti+ personen, lhbti+ personen van kleur en/of met een diverse culturele achtergrond voelt dat vaak heel anders.

Dit is hoe COC het verschil maakt
In ons Respect2Love programma bouwen we met lhbti+ personen van diverse achtergronden aan sterke communities waar mensen de kracht vinden om zichzelf te zijn – ongeacht cultuur, geloof, huidskleur of welke achtergrond dan ook. In deze communities ontstaan vaak rolmodellen die anderen kunnen inspireren om zichzelf te zijn. Samen maken we lhbti+ zijn bespreekbaar in onze eigen gemeenschappen. En samen staan we sterker tegen discriminatie en racisme in de rest van Nederland. Ook werkt het COC nauw samen met organisaties van christelijke- en moslim lhbti+ personen, zoals Maruf en LKP.
Dit is waarom aandacht zo belangrijk is
Lhbti+ personen uit religieuze en culturele gemeenschappen krijgen soms meer dan anderen te maken met afwijzing in hun eigen omgeving. Dat geldt voor lhbti+ personen met bijvoorbeeld een gereformeerde-, moslim, Turks-Nederlandse of Marokkaans-Nederlandse achtergrond. Daarnaast krijgen lhbti+ personen die bijvoorbeeld moslim zijn, een donkere huidskleur of een niet-Nederlandse achtergrond hebben, óók nog eens te maken met discriminatie om hun huidskleur, geloof of achtergrond. Dat alles kan soms een zware last zijn om alleen te dragen.
Tijd voor verandering dus.


Dit heeft het COC al bereikt
Met COC’s Respect2Love Fonds steunen we jaarlijks tal van initiatieven, allemaal bedacht voor en door lhbti+ personen met een diverse culturele achtergrond, geloof en huidskleur. Door deze initiatieven ervaren mensen dat ze er niet alleen voor staan, en voelen ze zich gesterkt door de gemeenschap. De rolmodellen uit het Respect2Love Empowerment Programma brengen het gesprek op gang over seksuele oriëntatie, genderidentiteit, geslachtskenmerken, huidskleur, geloof, cultuur en racisme. In de maatschappij en in hun eigen gemeenschappen. Deze voortrekkers zijn voor andere lhbti+ personen met een soortgelijke achtergrond vaak een enorme steun. We trekken samen op met organisaties als Maruf voor queer moslims, LKP voor christelijke lhbti+ personen en met de Trans Health Clinic. Zo werken we samen aan een wereld waarin iedereen zichzelf kan zijn.
Maar we zijn er nog niet!
‘Wat mij in Nederland heeft gered, is de lhbti+ community. Ik ben er nu klaar voor om zelf bij te dragen.’
Nancy Siblini van het Empowerment Program van COC’s Respect2Love.

Veelgestelde vragen
Ik heb persoonlijk advies of hulp nodig.
We verwijzen voor hulp door naar COC’s Switchboard, onze hulp- en informatieservice voor de lhbti+-gemeenschap. Kijk hiervoor op www.switchboard.nl voor de openingstijden voor chat of telefoon of mail naar [email protected]
Staat je vraag er niet tussen?
We helpen je graag verder! Neem hier contact met ons op.
Ik ken geen andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond als ik, kunnen jullie mij daarmee in contact brengen?
Vanwege privacy redenen kunnen wij je niet direct in contact brengen met andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond. We kunnen je wel een aantal werk- ontmoetingsgroepen aanraden! Ze organiseren regelmatig activiteiten waar je in aanraking kunt komen met lhbti+ personen die vergelijkbare ervaringen hebben. Je kunt hiervoor contact opnemen met de volgende projecten of organisaties:
- Caribbean Queer Salon
- Cocktail
- Colored Qollective
- LGBT Asylum Support
- Man.ish Cave
- Stichting Maruf
- Papaya Kuir
- Sehaq
- Mikal Haman Foundation (voorheen Survibes)
- The Hang-Out 070
- Wereldcafé
Voor buiten regio Amsterdam en Randstad raden wij aan om contact op te nemen met je lokale COC-verenigingen.
Ik wil een initiatief voor onze doelgroep beginnen, kan COC mij daarbij adviseren of helpen?
We verwijzen je graag door, bijvoorbeeld naar de organisaties onder de veelgestelde vraag ”Ik ken geen andere lhbti+ personen met dezelfde culturele en/of religieuze achtergrond als ik, kunnen jullie mij daarmee in contact brengen?”, of een lokale COC. Deze organisaties kunnen gerichter met jou meedenken en je ondersteunen.
Ik word niet geaccepteerd door mijn (religieuze) familieleden. Wat kan ik doen?
Voor vragen met betrekking tot religie verwijzen we je graag door naar de volgende organisaties:
- Stichting Maruf: www.maruf.eu
- Hindoestaans en Queer: www.hindostaansenqueer.nl
- Protestants Amsterdam: [email protected]
Waar organiseren jullie evenementen en bijeenkomsten?
Houd onze Instagram en website in de gaten voor eventuele updates.
Wat is het Respect2Love Empowerment programma precies?
Het Respect2Love Empowerment Program is een initiatief van COC Nederland en een belangrijke activiteit van de organisatie. Het vinden, coachen en ondersteunen van biculturele frontliners is essentieel om personen uit de biculturele lhbtqi+ (queer bipoc*) gemeenschap te empoweren en te mobiliseren. Met het empowerment programma hopen wij meer rolmodellen positief zichtbaarder te maken en hun invloed op de Nederlandse lhbtqi+ beweging te versterken.
Zijn er mensen met wie ik over mijn situatie kan praten of naar wie COC mij kan verwijzen?
Ja! Neem daarvoor contact op met Switchboard via www.switchboard.coc.nl. De juiste plek als je op zoek bent naar een luisterend oor. We kunnen ook helpen met verwijzen naar een van de bovenstaande organisaties.
Foto credits © Header & quote: Isabell Janssen, eerste tekstvak: Osman Sarikaya, tweede tekstvak: Respect2love