COC & Jouw belangen

De meeste lhbti+ personen kunnen in Nederland vrij en veilig leven. Toch valt ook hier nog veel te verbeteren. Discriminatie in wetten en regels is dankzij de inzet van het COC de laatste jaren flink afgenomen, maar er is er ook nog veel níet goed geregeld. De acceptatie van lhbti+ personen laat nog veel te wensen over. Om daar verandering in te brengen behartigt het COC de belangen van lhbti+ personen. De politiek is daarbij een belangrijke bondgenoot. Samen met activisten en bondgenoten pakken we de problemen aan, en werken we aan een land waar iedereen vrij en veilig kan leven.

Ondersteun onze belangenbehartiging met een donatie
Nanoah Struik tegen een paarse achtergrond. Nanoah komt met COC op voor lhbti+ belangen.

Dit is hoe COC het verschil maakt

We brengen continu problemen op het gebied van de lhbti+ emancipatie onder de aandacht van de regering, de Tweede Kamer en de media. Daarbij stellen we altijd concrete oplossingen voor. We ondersteunen activisten die lhbti+ belangen op de politieke agenda willen plaatsen met onze Landelijke Werkgroep Politiek (LWP). Bij verkiezingen informeren we op onze website Rainbowvote.NU over de standpunten van politieke partijen op het gebied van ‘regenboogpolitiek’, zodat mensen ook zelf invloed kunnen uitoefenen.

Dit is waarom aandacht zo belangrijk is

Zeven op de tien lhbti+ personen krijgen in hun leven te maken met fysiek of verbaal geweld, simpelweg om wie ze zijn. Ongeveer 1 op de 3 Nederlanders vindt het aanstootgevend als twee mannen elkaar in het openbaar een kus geven, terwijl bijna niemand moeite heeft met een zoenend heterostel. Er is nog altijd een gebrek aan sociale acceptatie– op school, werk, in de zorg en op andere plekken. Daarnaast ervaren mensen vaak meer problemen als ze gediscrimineerd worden om een combinatie van gronden, bijvoorbeeld omdat ze trans zijn en zwart, lesbisch en asielzoeker of homo en moslim. Ook als het om wetten gaat, behoort Nederland niet meer tot wereldkopgroep van landen waar onze rechten goed geregeld zijn.

Tijd voor verandering dus.

COC voerde succesvol actie voor verankering van LHBTI+ rechten in de Grondwet. We zien mensen in een boot met verschillende vlaggen in de kleuren van de regenboog met teksten over de grondwet – foto Tom Knoflook
Lijstrekkers tekenen in 2021 een Stembusakkoord met het COC, waarin ze beloven wetgeving en beleid te verbeteren – foto: Geert van Tol
Dit heeft het COC al bereikt

Discriminatie van lesbiennes en homoseksuelen is sinds 1994 bij wet verboden, discriminatie van trans-, intersekse en non-binaire personen sinds 2019. En dankzij bijna 20 jaar inzet zijn lhbti+ rechten sinds 2023 eindelijk verankerd in artikel 1 van onze Grondwet. Zo kregen we over de jaren tal van wetswijzigingen voor elkaar. Sinds de jaren 60 kijken we als samenleving gelukkig veel positiever naar lhbti+ personen: van bijna 40% die toen afwijzend stond tegenover de regenbooggemeenschap naar zo’n 7% vandaag. Vooruitgang bereiken we bijvoorbeeld doordat we Regenboogakkoorden sluiten met de politiek en steeds weer aandringen op betere wetten. . 


Maar we zijn er nog niet!

‘Iedereen die dat wil, moet een X in diens paspoort kunnen krijgen’

 

Nanoah Struik komt met COC op voor jouw belangen.

Wat kan ik doen?

Politieke invloed uitoefenen

Zelf politieke invloed uitoefenen? Check bij verkiezingen onze kieswijzer Rainbowvote.NU

Meer weten? Kijk hier

Ondersteun onze acties

Ondersteun onze acties en petities op deze website, Instagram, Facebook, Twitter en LinkedIn.

Volg ons

Steun het COC

Word lid van het COC of ondersteun onze belangenbehartiging met een donatie.

Doneer hier

Belangrijk nieuws en publicaties

Foto credits © Header & quote: Ernst Coppejans, Pride Amsterdam & Stembusakkoord: Tom Knoflook