COC & Veiligheid
Gelukkig voelen veel lhbti+ personen zich in Nederland veilig om zichzelf te zijn. Toch wordt nog altijd een aanzienlijk deel van onze gemeenschap geconfronteerd met discriminatie, pesten of zelfs geweld. Zo krijgen zeven op de tien lhbti+ personen in hun leven te maken met discriminerend geweld, of dat nou verbaal of fysiek is. Je ziet het ook regelmatig in nieuwsberichten: lhbti+ personen die hun huis uit gepest worden of op straat worden uitgescholden of in elkaar geslagen. Wij pleiten bij politiek, politie, Openbaar Ministerie en tal van andere instanties voor een stevige aanpak van geweld en discriminatie.
Dit is hoe COC het verschil maakt
Wij zetten ons actief in voor een Nederland waar lhbti+ personen veilig zichzelf kunnen zijn. Waar je je als trans persoon kunt kleden zoals je wilt en waar koppels van gelijk geslacht elkaar kunnen zoenen of hand in hand over straat kunnen lopen – zonder geweld of gescheld tot gevolg. Daarom dringen we bij de politiek, Openbaar Ministerie, politie en andere instanties aan om stevige maatregelen tegen discriminatie, pesten en geweld. Ook onze regionale verenigingen hebben vaak korte lijnen met de lokale autoriteiten. Zo kunnen we samen problemen rond veiligheid signaleren en aanpakken.
Dit is waarom aandacht zo belangrijk is
De afgelopen jaren is het aantal geregistreerde gevallen van discriminatie en geweld tegen lhbti+ personen flink gestegen. En dat is waarschijnlijk nog maar het topje van de ijsberg, want helaas doet maar zo’n 15% van de lhbti+ personen melding of aangifte van discriminerend geweld.
Verschillende groepen in onze gemeenschap krijgen te maken met verschillende vormen van geweld. Zo worden lesbische en bi+ vrouwen vaak geconfronteerd met geweld met een seksuele ondertoon. Ook homoseksuele en bi+ mannen en non-binaire personen krijgen te maken met seksueel geweld. Transgender en non-binaire personen worden zeven keer vaker dan gemiddeld mishandeld of daarmee bedreigd. Homoseksuele mannen krijgen vaak agressieve reacties als ze hand in hand over straat gaan. En ruim de helft van de intersekse personen kreeg in 2022 te maken met discriminatie om hun intersekse zijn. Lhbti+ personen krijgen bovendien vaker dan anderen te maken met seksueel geweld en ander grensoverschrijdend gedrag. Dat geldt in het bijzonder voor aseksuele, bi+ en transgender personen. Het zal niet als een verrassing komen dat meer dan de helft van onze gemeenschap hun gedrag aanpast om negatieve reacties te voorkomen.
Tijd voor verandering dus.
Dit heeft het COC al bereikt
Gelukkig zien we ook verbeteringen. Sinds 2011 kan bij discriminerend geweld een dubbel zo hoge straf worden geëist. In vrijwel elke politieregio is er tegenwoordig een Roze in Blauw-unit. Bij deze agenten kun je terecht voor steun als je te maken hebt met anti-lhbti+ geweld en discriminatie. In 2022 werden bij de politie de eerste zogeheten discriminatie rechercheurs aangesteld, al zijn dat er nog steeds veel te weinig. En om geweld te voorkómen, bereikten we dat bevorderen van acceptatie sinds 2012 verplicht is op elke school in Nederland.
Maar we zijn er nog niet!
Veelgestelde vragen
Ik ben een slachtoffer van fysiek geweld door mijn seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie, en/of geslachtskenmerken. Kunnen jullie mij helpen?
Allereerst raden we je aan om aangifte te doen! Hierboven vind je een rijtje waar je allemaal terecht kan. Mocht je behoefte hebben om je ervaring te delen, verwijzen we je graag door naar Switchboard via www.switchboard.nl.
Foto credits © Geert van Tol