COC & Jongeren, onderwijs
Gelukkig hebben in Nederland veel lhbti+ jongeren een prima middelbare schooltijd. Toch is de sfeer niet altijd fijn. lhbti+ jongeren kunnen gepest worden om wie ze zijn. Bedenk bijvoorbeeld maar hoe vaak ‘homo’ nog als scheldwoord gebruikt wordt. Niet alle jongeren voelen zich daarom even veilig en vrij om op school zichzelf te zijn en verliefd te worden op wie ze willen. Jongeren steunen op het gebied van gender- en sekse diversiteit en seksuele oriëntatie is daarom essentieel. Want met de juiste aandacht voelen alle jongeren zich gezien, en creëren we een veilige omgeving.
Dit is hoe COC het verschil maakt
Wij steunen iedereen die zich actief inzet voor de acceptatie van lhbti+ jongeren. Zo faciliteren we de GSA’s (Gender & Sexuality Alliances) waarin leerlingen met allerlei seksuele oriëntaties, genderidentiteiten, genderexpressies en geslachtskenmerken samenwerken aan een veilige school voor iedereen. We bouwen aan een GSA-docentennetwerk, waarin leerkrachten ideeën ontwikkelen om de acceptatie van lhbti+ personen op school te verbeteren. Op COC’s Paarse Vrijdag dragen honderdduizenden scholieren paars om steun voor lhbti+ personen te laten zien.
Onze Jong&Out-community is er voor iedereen tot en met 18 jaar, ongeacht seksuele oriëntatie, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtskenmerken. Jong&Out is dé plek om andere lhbti+ jongeren online en offline op een veilige manier te ontmoeten.
Ook ondersteunen we initiatieven als Expreszo. Expreszo is een online magazine dat lhbti+ jongeren voorziet van interessante en leuke artikelen, tips en informatie. Hier vind je verhalen die nog niet zoveel plek krijgen in de mainstream media.
Dit is waarom aandacht zo belangrijk is
Angst voor het onbekende kan pijnlijke gevolgen hebben. Hoe meer we onderwerpen bespreekbaar maken, hoe meer we elkaar accepteren voor wie we zijn. Met de juiste initiatieven zorgen we ervoor dat álle jongeren zich veilig en vrij voelen. Want wist je dat lhbti+ jongeren zich nu nog drie keer vaker ongelukkig voelen dan jongeren die niet lhbti+ zijn?
Het duurt gemiddeld twee jaar voordat mensen uit de kast komen nadat ze zich bewust zijn geworden van hun seksuele oriëntatie. Die twee jaar zijn cruciaal, want ga maar na wat het met je doet als je in die tijd steeds weer negatieve opmerkingen en pesterijen te horen krijgt over wie jij bent. lhbti+ jongeren worden tot drie keer vaker gepest en het percentage lhbti+ jongeren dat een zelfmoordpoging doet ligt bijna vijf keer hoger dan gemiddeld.
Tijd voor verandering dus.
Dit heeft het COC al bereikt
Gelukkig zien we steeds meer verandering. Zo hebben we inmiddels Gender & Sexuality Alliances (GSA’s) op 80 procent van de middelbare scholen. Honderdduizenden scholieren doen mee aan COC’s Paarse Vrijdag.
Op ons aandringen werd het bevorderen van lhbti+ acceptatie in 2012 verplicht op alle basis- en middelbare scholen in Nederland. Sinds 2021 zijn scholen bovendien verplicht om te zorgen voor een klimaat waarin lhbti+ personen zich veilig en geaccepteerd voelen. Acceptatie wordt dus steeds breder gedragen.
Maar we zijn er nog niet!
“Ik breng jongeren van kleur samen bij Jong&Out”
Veelgestelde vragen
Ik ben Diversity & Inclusion officer op een onderwijsinstelling. Hoe kunnen jullie mij helpen?
Dat kan op verschillende manieren! Neem contact met ons op via [email protected] en we denken mee.
Ik ben leerkracht op een basisschool en ik krijg vragen van ouders over Paarse Vrijdag. Kunnen jullie mij helpen?
Uiteraard! Neem contact met ons op via [email protected]
Ik ben leerkracht op een basisschool en wil graag weten wat ik kan doen.
Wat goed. Neem contact op met [email protected] en we helpen je graag verder.
Ik ben ouder/verzorger en mijn kind zit op een basisschool. Kan onze school ook meedoen met Paarse Vrijdag?
Neem contact op met [email protected] en we helpen je verder!
Ik ben schoolleider/directie op een basisschool. Hoe kunnen wij meedoen aan PV?
Wat leuk dat je mee wilt doen! Je kunt een pakket bestellen via www.paarsevrijdag.nl.
Ik wil graag op mijn school uit de kast komen. Hebben jullie advies?
Via COC Switchboard helpen we je graag verder, daar kun je in contact komen met vrijwilligers die met je meedenken. Voor overige tips kun je altijd hier even kijken: https://www.gsanetwerk.nl/
Ik wil iemand interviewen voor mijn studie/werkstuk.
We hebben helaas beperkte capaciteit om scholieren en studenten te helpen. Scholieren en mbo-studenten mailen naar [email protected] en hbo/wo-studenten naar [email protected]. Vergeet niet je telefoonnummer te vermelden.
Foto credits © Header & quote: Ernst Coppejans, Foto’s midden: Isabell Janssen