Terug naar overzicht

PROTEST tegen JAMAICAANSE ZANGER

Buju Banton is berucht vanwege het nummer Boom Bye Bye waarin hij het executeren van homoseksuele mannen en lesbische vrouwen bezingt. Hij tradt eerder op op een festival in Eindhoven. Na protest van het COC en Amnesty International is met de festivalorganisatie afgesproken dat het gewraakte nummer niet gespeeld zou worden.

annuleren

COC Amsterdam voert inmiddels overleg met de organisatoren van de Uitmarkt over het optreden van Buju Banton. In een brief van COC Amsterdam aan de organisatoren staat daarover:’In een land en een stad, dat de mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan, vinden wij en velen met ons dat het optreden van iemand die diezelfde mensenrechten op grove wijze schendt geen doorgang kan vinden. Wij gaan er dan ook vanuit dat u het geplande optreden zult annuleren.’
Optredens van Buju Banton tijdens het Reggae Jam Fesival in Saarbrücken op 3 september en in Hamburg en Darmstadt zijn inmiddels al geannuleerd. De LSVD, de Duitse Homolesbische Federatie, heeft ook overleg gehad met Puma, de Duitse sportkledinggigant, en met hen afgesproken dat zij sponsorovereenkomsten met artiesten, zoals Buju Banton, die het non-discriminatiebeleid van Puma overtreden, zullen intrekken. Vertegenwoordigers van Puma hebben Buju Banton al laten weten dat zij het sponsorcontract zullen beëindigen als hij door gaat met het maken van homovijandige opmerkingen tijdens zijn optredens.

Volgens de Guardian laat Buju Banton het overigens niet bij zingen alleen. De zanger zou nog onlangs in Jamaica ook betrokken zijn geweest bij een gewelddadige overval op een huis waarin homoseksuelen samen kwamen. Het politieonderzoek naar dit incident loopt nog.

protesten

Ook de Amerikaanse tour van Beenie Man, bedoeld om met zijn nieuwe album deze grote markt te veroveren, loopt langzamerhand uit op een mislukking. Vanwege de vele protesten tegen songs als Damn en Bad Man, Chi Chi Man, waarin de zanger oproept tot het doden van homo’s, worden steeds meer concerten afgelast en trekken sponsoren zich terug. Daaronder bijv. R.J.R. Reynolds Tobacco Company (Camel). Woordvoerder David Howard: ‘R.J. Reynolds Tobacco tolereert deze of enige andere vorm van discriminatie vanwege seksuele voorkeur niet. De songteksten van Beenie Man geven op geen enkele wijze de opvattingen weer van R.J. Reynolds Tobacco. ‘Volgens de zegsman was RJR in zee gegaan met Beenie Man zonder de gelegenheid gehad te heben de songs op zijn nieuwe album te horen.

moord

Jamaicaanse zangers als Buju Banton, Beenie Man en vele anderen maken in hun songs duidelijk dat Jamaican een gewelddadige, homofobe samenleving is waarin mannelijkheid domineert. Homoseksualiteit is in Jamaica verboden en kan bestraft worden met jarenlange gevangenisstraf en dwangarbeid. Uit onderzoek blijkt bijv. dat 96% van de Jamaicaanse bevolking tegen het legaliseren van homorelaties is. En nog onlangs werd Brian Williamson, de leider en mede-oprichter van de Jamaicaanse homo-organisatie J-Flag, op gewelddadige wijze vermoordt.

Amnesty International

Amnesty International voert dit jaar actie om hierop de aandacht te vestigen en de positie van homoseksuelen in Jamaica te verbeteren. Zie voor informatie www.amnesty.nl of klik op de banner op deze site voor het tekenen van een petitie.