Terug naar overzicht

Vooruitgang in Dialoog Homoseksualiteit & Religie

Wie had in 2001 kunnen denken dat een bijeenkomst van dit project gehouden zou kunnen worden in een cultureel centrum verbonden aan een moskee, nota bene in Rotterdam, de stad van El Moumni. Een bijeenkomst bovendien waarin twee jonge Marokkanen openlijk voor hun homoseksualiteit uitkomen en daar met anderen over in debat gaan.

De ontmoeting

Symbolisch werd twee jaar Dialoog afgesloten met een ontmoeting tussen Raşit Bal, bestuurslid bij het CMO (Contactorgaan Moslims en Overheid), Yusuf Duran, voorzitter van SPIOR (Samenwerkend Platform Islamitische Organisaties Rijnmond), Yvon Luijk, directeur van Rotterdam Verkeert, en Wybren Bakker, voorzitter COC Nederland. De dialoog werd gevoed door de boeken die Raşit Bal en Wybren Bakker elkaar overhandigden, resp. ‘Fatwa’s uit de El Nasr’ van imam Khalil el-Moumni en het boek ‘Mijn Geloof en Mijn Geluk’, met interviews met homoseksuele moslims en lesbische moslima’s.

Dialoog – hét instrument voor een beetje fatsoenlijke samenleving

In die woorden vatte

Roger van Boxtel

de betekenis samen van de dialoog als instrument om in een veelkleurige samenleving confronterende onderwerpen als homoseksualiteit aan de orde te stellen. ‘Confronterend zonder elkaar de tent uit te vechten.’ Van Boxtel, voorzitter van het Humanistisch Verbond, sloot tijdens het slotdebat daarmee aan bij de woorden in de openingstoespraak van

Mohamed Sini

, de voorzitter van de Stichting Islam en Burgerschap: ‘Dialoog vraagt om een actieve houding en wederzijdse betrokkenheid om de vreemdheid van de ander te overstijgen en gezamenlijke belangen te onderkennen. Door het geven van voorlichting, het organiseren van tal van ontmoetingen en het opbouwen van netwerken is de kennis over en daarmee ook de tolerantie ten opzichte van homoseksualiteit toegenomen. Dat wordt ook duidelijk in het groeiende aanbod van plaatsen waar moslim-homo’s en –lesbo’s samen kunnen komen. Plekken van waaruit zij de kracht ontwikkelen om ook zelf zichtbaar aan de Dialoog deel te nemen.’

De Dialoog is een gezamenlijk project van COC Nederland, Humanistisch Verbond, Stichting Yoesuf en Stichting Islam en Burgerschap. In dit door het ministerie van VWS gesubsidieerde project wordt in de periode 2002-2004 op tal van terreinen en middels tal van activiteiten concreet vorm gegeven aan het voeren van een brede maatschappelijke dialoog rond homoseksualiteit en religie, levensbeschouwing en ethiek.

De Toekomst – verbreding, verdieping en lokale initiatieven

De Dialoogpartners zullen dit project ook de komende jaren voortzetten. Homoseksualiteit blijft het essentiële element, maar in de uitvoering zal ook gezocht worden naar aansluiting met maatschappelijke discussies over seksuele diversiteit, veiligheid en het waarden-en-normendebat. In de visie van staatssecretaris Ross (VWS) staat de Dialoog de komende jaren ook model voor lokale projecten om homoseksuelen met een andere culturele of levensbeschouwelijke achtergrond te bereiken.

Foto’s:
(1) Wybren Bakker (COC) en Raşit Bal (CMO)
(2) de Dialoogpartners
© COC NL/Maxim van Ooijen-2004