Hierover zullen Kamervragen gesteld worden. Minister Van der Hoeven (Onderwijs) en staatsecretaris Ross (Homo-emancipatie) hebben al laten weten de kwestie te gaan onderzoeken. Expreszo vraagt zich af op welke wijze deze scholen homoseksualiteit wel aan de orde willen stellen.
Begin oktober is het blad onder scholieren verspreid in een oplage van 420.000 stuks. De speciale uitgave van Expreszo is een onderdeel van het project PinkQuest en bekostigd door het ministerie van Onderwijs en dat van Sociale Zaken, de Nationale Jeugdraad en het VSB-Fonds. Het magazine gaat over tolerantie op school en probeert homoseksualiteit op een toegankelijke manier bespreekbaar te maken. Het blad bevat onder meer interviews met (hetero) soapsterren Joey van de Velden en Lieke van Lexmond over hoe zij tegen homoseksualiteit aankijken, een fotoreportage over zoenende stelletjes en een tolerantietest. ‘We hadden het allemaal erg netjes gehouden’, aldus Expreszo-hoofdredacteur Merijn Henfling. ‘Juist om te voorkomen dat ook de scholen die iets strenger in de leer zijn er aanstoot aan zouden kunnen nemen.’
Expreszo heeft vooral afwijzende reacties ontvangen van christelijke en zwarte scholen (zie enkele commentaren onder aan dit bericht). Scholen weigeren het magazine uit angst voor negatieve reacties van leerlingen en ouders. Henfling: “Het blijkt maar weer dat er nog veel scholen zijn waar je als leerling maar beter niet kunt vertellen dat je homo bent. Ik ben ervan geschrokken dat er in 2004 nog zo veel schoolleidingen zijn die een discussie over homoseksualiteit moedwillig uit de weg gaan. Wat is er makkelijker dan een leuk magazine in de kantine te leggen?”
Aanstaande dinsdag bespreekt staatssecretaris Ross van VWS in de Tweede Kamer haar voortgangsrapportage homo-emancipatiebeleid. Lousewies van der Laan (D66) zal dit debat aangrijpen om Kamervragen te stellen over de weigering van scholen om Expreszo te verspreiden. Ook de woordvoerders homo-emancipatie van de andere fracties sluiten zich hierbij aan. Minister Van der Hoeven en staatssecretaris Ross hebben al laten weten de kwestie te willen onderzoeken.
Henfling: “Staatssecretaris Ross is heel naïf als ze stelt dat homo’s zo goed als uitgeëmancipeerd zijn. Niet alleen Expreszo wordt geweigerd, ook lespakketten blijven op de plank liggen en het COC is op steeds minder scholen welkom om voorlichting te geven.”
Omdat er ook heel veel positieve reacties binnenkwamen, overweegt het blad om jaarlijks een scholiereneditie uit te brengen. Hiervoor is een structurele financiële bijdrage van het kabinet noodzakelijk. “Een regering die normen en waarden als credo heeft, kan homoleerlingen niet in de steek laten.”
Henfling doet een beroep aan de scholen die het magazine bij het oud papier gegooid hebben: “Graag horen we van deze scholen hoe zij vinden dat intolerantie in het onderwijs aangepakt zou moeten worden. Want er zal toch over homoseksualiteit gesproken moeten worden.”
Drie voorbeelden van negatieve reacties:
De
Jacobus Fruytier Scholengemeenschap
te Uddel (gemeente Apeldoorn): ‘Wij willen onze leerlingen niet informeren met dit soort vrijblijvende informatie. Het past niet bij onze reformatorische identiteit. Graag bespreken we homofilie op onze manier. Wilt u dit blad nooit meer toezenden?”
Het
Kalsbeek College
te Woerden: “Deze week werden wij verrast met een zending van een aantal exemplaren Expreszo. Wij sturen deze zending retour en wensen het blad Expreszo niet meer te ontvangen.”
De unitmanager van het
ZPC Rotterdam
:”Ik stel het niet op prijs jullie blad ongevraagd te krijgen. Gelukkig zijn er betere manieren om leerlingen voorlichting te geven! Het Praktijkonderwijs en het laagste niveua VMBO vragen meer begeleiding en bespreking van het onderwerp. Ik hoor het commentaar al van de meeste allochtone ouderes van onze leerlingen.”
Bron: Expreszo.
Zie voor meer informatie:www.expreszo.nl