Het Franse InterCentres LGBT heeft het initiatief genomen voor de online petitie. Homo- en mensenrechten uit heel Europa hebben zich daar bij aangesloten. Daaronder organisaties als Arcigay uit Italië, het Britse OutRage! en organisaties als Gemini uit Bulgarije en Nash Mir uit de Oekraïne waar het COC internationaal mee samenwerkt. Ook COC Nederland heeft zich bij dit initiatief aangesloten.
Ook tegen de benoeming van Rocco Buttaglione?
Teken dan de petitie op www.PetitionOnline.com/buttigli/
De stemming in het Europees Parlement is woensdag 27 oktober 2004. De uitslag staat nog lang niet vast, maar de stemmen van de liberalen zullen waarschijnlijk de doorslag geven.
Internationale voortrekkersrol?
Eerder al stuurde COC Nederland, samen met het Humanistisch Verbond, Stichting Islam & Burgerschap en Stichting Yoesuf, protestbrieven naar de Nederlandse regering, de Tweede Kamer en recent nog naar de Nederlandse leden van het Europese Parlement. Nederland wil internationaal een voortrekkersrol vervullen als het gaat om homo-emancipatie, zo schrijft staatssecretaris Ross in haar Tussenrapportage Homo-emancipatiebeleid. Dat betekent dat ons land dus kiest voor een actief beleid ter bevordering van de gelijke rechten van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen.
Gelet op de persoonlijke standpunten over homoseksualiteit en de positie van vrouwen kan van Buttaglione als Europees Commissaris voor Justitie niet verwacht worden dat hij een dergelijk actief beleid zal voeren. Zijn politiek verzet tegen de invoering van gelijke rechten voor homoseksuelen in de Europese Grondwet en in de Italiaanse wetgeving wijzen zelfs op het tegendeel. En daarom dient Nederland zijn kandidatuur af te wijzen. Juist nu Nederland voorzitter van de Europese Unie is, kan ons land die internationale voortrekkersrol concreet inhoud geven.
Ondanks een oproep vanuit de Tweede Kamer dat inderdaad te doen, kiest het kabinet er echter voor zich als EU-voorzitter op de vlakte te houden. Zo heeft staatssecretaris Nicolaï van Europese Zaken inmiddels laten weten. Van Aardenne, de minister voor Ontwikkelingssamenwerking, werd daarom zelfs gegispt nadat zij publiekelijk had laten weten Buttaglione ongeschikt te vinden als Europees Commissaris voor Justitie.
Vanwege de positie die Nederland als EU-voorzitter nu bekleedt, heeft vice-premier Zalm zijn partijgenoten van de Europese liberale fractie zelfs opgeroepen vanwege Buttaglione niet tegen de nieuwe Europese Commissie te stemmen.
Achter de schermen wordt overigens ook druk uitgeoefend op de socialisten in het Europees Parlement. Naar verluidt hebben de socialistische premiers Zapatero (Spanje), Blair (Verenigd Koninkrijk) en Schröder (Duitsland) hun partijgenoten ook opgeroepen niet tegen de nieuwe Europese Commissie te stemmen.