Terug naar overzicht

Buttaglione geen Eurocommissaris

Buttiglione maakte dit nieuws bekend tijdens een persconferentie in Rome. Buttaglione zou als vice-voorzitter van de Europese Commissie belast worden met justitie en asiel, maar kwam onder vuur te liggen vanwege zijn ideeën over homoseksuelen en vrouwen

Inquisitie

Buttaglione voelt zich slachtoffer van een intolerante ‘inquisitie’ van seculier-liberale opvattingen in het Europese Parlement, in de media en onder activisten van homo- en mensenrechtenorganisaties. Buttaglione blijft van mening dat hij een verschil kan maken tussen zijn optreden als Eurocommissaris gebaseerd op het Europese recht en zijn principiële opvattingen over de positie van vrouwen, het huwelijk en homoseksualiteit. Een visie die ondersteund werd door het Vaticaan, kardinaal Simonis, in commentaren in de reformatorische pers, maar bijvoorbeeld ook door de huidige Nederlandse liberale Eurocommissaris Bolkenstein.

Daden tellen

Zijn daden als Italiaanse minister voor Europese Zaken maken echter duidelijk dat hij dit onderscheid niet weet te maken. Buttaglione probeerde bijvoorbeeld seksuele oriëntatie uit de ontwerptekst van de Europese Grondwet geschrapt te krijgen. En in de Italiaanse anti-discriminatiewetgeving werden op zijn initiatief rond homoseksualiteit bijvoorbeeld leger en politie uitgezonderd. Arcigay, de Italiaanse homo-organisatie, kwam daardoor tot de conclusie dat de nieuwe wetgeving een achteruitgang betekende, omdat discriminatie daarmee niet bestreden werd maar juist een wettelijke basis gekregen had.

Niet zijn religieuze opvattingen, maar zijn daden en de verwachting dat hij geen actief beleid ter bevordering van de gelijke behandeling van vrouwen en homoseksuelen zal voeren, zijn de voornaamste reden voor het verzet tegen zijn kandidatuur.

Actief optreden

Vooral ook omdat het Europese Parlement maar beperkte macht heeft om een Europese Commissaris tot daden aan te zetten waar hij zelf geen initiatief toont. Dat initiatief is belangrijk omdat er nog tal van landen binnen de Europese Unie zijn die de gelijke rechten van homoseksuelen niet wettelijk geregeld hebben of die hoogstens op papier eerbiedigen. Ook in kandidaat-landen als Bulgarije, Kroatië en Roemenië en een toekomstige kandidaat als Turkije is als het gaat om de gelijke behandeling van vrouwen en homoseksuelen nog een wereld te winnen. Die situatie vraagt om een Europese Commissaris die actief optreedt, signaleert en corrigeert.

Daarom is Buttaglione een ongeloofwaardige en onacceptabele kandidaat voor de post van Justitie, Veiligheid en Burgerlijke Vrijheden. Daarom hebben het COC, Humanistisch Verbond, Stichting Yoesuf en Stichting Islam en Burgerschap er bij de Nederlandse regering, Tweede Kamer en bij het Europese Parlement ook op aangedrongen Buttaglione als kandidaat af te wijzen.

Mogelijk meer verschuivingen

Of de ‘crisis’ rond de samenstelling van de Europese Commissie met het terugtreden van Rocco Butttaglione is opgelost, is nog maar de vraag. De kans bestaat dat Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, nu met kandidaten moet gaan schuiven en dat er nog meer kandidaten vervangen moeten worden. Daaronder mogelijk ook Neelie Kroes, de Nederlandse kandidaat voor de belangrijke post van Eurocommissaris voor Mededinging.