Thom de Graaf
, minister voor Bestuurlijke Vernieuwing, blijft erbij dat er geen enkele noodzaak is om in artikel 1 van de Grondwet expliciet te vermelden dat het verboden is om gehandicapten en chronisch zieken of vanwege seksuele gerichtheid te discrimineren. De Tweede Kamer is verdeeld over de kwestie, bleek woensdag tijdens een debat met de bewindsman.
Het CDA is het met minister De Graaf eens. De coalitiefractie VVD en de oppositiepartij PvdA willen een stap verder gaan door de huidige vijf gronden in artikel 1 van de Grondwet te schrappen. Dat zijn godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras en geslacht. In plaats daarvan moet er alleen komen te staan dat discriminatie op welke grond dan ook verboden is.
De coalitiefractie D66 en de oppositiepartijen GroenLinks, SP en ChristenUnie pleiten ervoor de bepalingen handicap en chronische ziekte in het antidiscriminatieartikel op te nemen. Met uitzondering van de ChristenUnie vinden deze fracties ook dat daarin ook seksuele geaardheid moet worden vermeld.
Een meerderheid in de Tweede Kamer vroeg minister De Graaf om een onafhankelijk advies over de eventuele uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet. De deskundigen moeten daarbij aangeven of expliciete vermelding van die discrimatiegronden de kwetsbare groepen die het betreft, extra beschermt. Minister De Graaf laat de Kamer binnen twee weken weten op welke manier en aan wie hij het advies zal vragen.
(Bron: ANP)
COC Nederland en de Commissie Gelijke Behandeling pleiten voor uitbreiding van artikel 1 van de Grondwet met seksuele gerichtheid. De Chronische Zieken en Gehandicaptenraad (CGR) pleit voor het opnemen van handicap en chronische ziekte als non-discriminatiegronden in dit Grondwetsartikel.
Zie ter informatie de brief van het COC aan de Tweede Kamer elders op de homepage van deze site.