Terug naar overzicht

Nieuwe Paus gemiste kans

Paus Benedictus XVI was als prefect van de Congregatie voor de Geloofsleer (voorheen de Inquistie) immers bijna een kwart eeuw lang de ideologisch scherpslijpende rechterhand van Johannes Paulus II. Het is niet te verwachten dat hij nu als paus van zijn eigen standpunten zal afwijken.

Bron van het Kwaad

Als opperbewaker van de geloofsleer was Ratzinger namelijk verantwoordelijk voor Vaticaanse geschriften waarin homoseksualiteit gelijkgesteld wordt met het Kwaad. Het ‘homohuwelijk’ werd door hem voorgesteld als bron van chaos en de ondergang van de schepping zelfs. Daarom riep hij katholieke politici op zich tegen dit grote gevaar voor de Goddelijke Orde te blijven verzetten, riep hij hen zelfs op obstructie te plegen nadat zulke wetgeving op democratische wijze is ingevoerd. Ratzinger schreef ook dat homoseksuelen die kinderen opvoeden wegens kindermishandeling aangeklaagd zouden kunnen worden op basis van het VN-verdrag voor de rechten van het kind.

Tegen

Ratzinger heeft priesters die voor hun homoseksualiteit uitkwamen en de emancipatie van homoseksuelen ondersteunden de mond willen snoeren door hen te dreigen met uitzetting uit hun ambt. Verder is hij tegen het gebruik van condooms om de verspreiding van aids tegen te gaan, tegen de vrouw in het priesterambt, tegen regelingen die een humaan levenseinde mogelijk maken en tegen de afschaffing van het celibaat. Dat gedwongen celibaat wordt door hem ook niet als mogelijke reden voor het vele seksuele misbruik door priesters gezien. Ook dan wijst Ratzinger homoseksualiteit als oorzaak aan, door bewust eenzijdig te wijzen op het seksuele misbruik van jongens.

Gemiste kans

De kardinalen hebben met deze nieuwe paus blijkbaar gekozen voor rust, stabiliteit en vooral continuïteit en het dus niet aangedurfd om een paus te kiezen die een meer gematigde koers wil gaan varen om de Kerk van Rome weer aansluiting te geven met de moderne samenleving. Alles is natuurlijk mogelijk, want Gods wegen zijn ondoorgrondelijk, maar op het eerste gezicht lijkt paus Benedictus XVI daarvoor een gemiste kans.

Geen valse verwachtingen

Daar staat tegenover dat de keuze voor kardinaal Ratzinger ook geen valse verwachtingen wekt. Bovendien kan hij zich als paus niet enkel concentreren op dogmatiek, maar zal hij ook op zijn pastorale taken aangesproken worden. Een optimist zou zeggen dat het beleid van Benedictus XVI enkel kan meevallen…

Pechvogels

Ter zijde: Joseph Ratzinger is de zevende Duitse paus. Zijn voorgangers zijn allen maar heel kort paus geweest – op de site van Katholiek Nederland worden zij daarom ‘pechvogels’ genoemd… Daaronder ook de recordhouder: Damasus II die in 1048 slechts 22 dagen paus was…