Terug naar overzicht

20 Jaar Aids Memorial Day

Programma

Aids Memorial Day is de internationale herdenking van mensen die gestorven zijn aan de gevolgen van aids. Het programma weerspiegelt de ontwikkelingen van de afgelopen 20 jaar. Peter van Rooijen, directeur van het Aidsfonds en van Stop Aids Now!, is al sinds de begintijd betrokken bij de strijd tegen aids en zal spreken op deze bijeenkomst. Daarnaast een jongere die zijn moeder verloor en zich nu inzet voor de strijd tegen aids. Verder werken rapper MC Complex en het mannenkoor Mavoevre meer. Uiteraard is er ook aandacht voor de internationale dimensie van hiv/aids.

Toegankelijk karakter

De bijeenkomst draagt een voor iedereen toegankelijk karakter, met rituelen waaraan mensen van uiteenlopende afkomst en cultuur kunnen deelnemen. Het rode lintje, internationaal symbool van solidariteit met mensen met hiv/aids, is daarbij het verbindende element. Bezoekers kunnen kaarsen op een groot rode lint aansteken terwijl vertegenwoordigers uit alle werelddelen, woonachtig in Nederland, een kaars plaatsen voor de mensen die in hun continent van herkomst zijn overleden aan de gevolgen van aids. De namen van de overledenen zullen in een 20 minuten durende litanie klinken en uiteraard wordt het ‘volkslied van de strijd tegen aids’, The Rose van Bette Midler, gezamenlijk gezongen. Daarnaast zullen er vele quilts, herdenkingsdoeken aan de overledenen, in de kerk te zien zijn. Ter afsluiting van Aids Memorial Day worden witte ballonnen opgelaten op de Torensluisburg. Vanaf 18.30 uur is het HivCafé (Eerste Helmersstraat 17 te Amsterdam) geopend. Bezoeker zijn de hele dag welkom.

In Nederland overlijden nog steeds mensen aan de gevolgen van aids, ondanks de toegenomen medische mogelijkheden. Anderen leven al 15 tot 20 jaar (of zelfs nog langer) met het verlies van een dierbare of de gevolgen van hiv/aids. Zoals ernstige gezondheidsproblemen en soms depressies, als gevolg van het verlies van talrijke vriendinnen en vrienden om hen heen. Daarnaast groeit het probleem van de onverzekerden, zogenaamde ‘illegalen’die in Nederland leven met hiv/aids. Ook neemt het aantal mensen met een hiv-infectie weer toe. Her vierde lustrum van Aids Memorial Day slaat een brug van de mensen die al vele jaren betrokken zijn naar jongeren die nu moeten leren leven met afwegingen rond safe sex, van de oude moeder uit de provincie die haar zoon komt herdenken naar de druggebruikster of Afrikaan zonder verblijfstatus.