Projecten die COC Amsterdam daarvoor ontwikkeld heeft, zullen met spoed op ambtelijk niveau besproken worden om daarna zo snel mogelijk uitgevoerd te kunnen worden. Het gaat daarbij ondermeer om projecten gericht op veiligheid in de buurt, het onderwijs en op-vang van homoseksuele moslims. Daarnaast zullen de Amsterdamse politie en het COC Amsterdam structureel overleg gaat voeren om doelgericht geweld en discriminatie tegen homoseksuelen aan te pakken.
Tania Barkhuis
, projectmanager COC Amsterdam:
‘Dit resultaat zet echt zoden aan de dijk. De geoormerkte gelden voor homobeleid kunnen nu snel omgezet gaan worden in concrete activiteiten. Wethouder Aboutaleb heeft toegezegd er zelf op toe te zien dat daarmee uitvoering wordt gegeven aan een motie uit de gemeenteraad waarin daar al op aangedrongen werd.’
Burgemeester Cohen
beklemtoonde dat voor het Amsterdamse stadsbestuur geldt dat het bestrijden van discriminatie ‘hartstikke belangrijk’ is en dat de hoofdzaak is dat homoseksuele burgers zich veilig voelen.
Wethouder Aboutaleb
benadrukte dat niet de fout gemaakt moet worden te denken dat een emancipatieproces voltooit is. De positie van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen krijgt ook altijd aandacht tijdens werkbezoeken. ‘Is er een indringender plek om dat aan de orde te stellen dan een moskee? ‘, vroeg wethou-der Aboutaleb zich af. Ook in zijn overleg met schoolbesturen zal hij binnenkort het te voeren homobeleid opnieuw aan de orde stellen.
Bij dit overleg waren ook vertegenwoordigers van de Amsterdamse politie aanwezig, waaronder de plaatsvervangend korpschef Wijbenga. Commissaris Wijbenga erkende dat de politie in de afgelopen tijd bij een aantal voorvallen ‘niet thuis’ gegeven had, maar daarvoor zijn inmiddels instructies gegeven die er mede toe moeten leiden dat het aantal aangiften waarin homoseksualiteit een rol speelt ook beter geregistreerd gaan worden. In samenwerking met het COC zal ook een wetenschappelijk onderzoek gestart worden om deze voorvallen in kaart te brengen.
Frank van Dalen
, voorzitter COC Nederland:
‘Er is een open sfeer gesproken over de situatie in Amsterdam. Daarbij is gebleken dat burgemeester Cohen, wethouder Aboutaleb en de politie met name, onze visie delen dat het niet enkel mag gaan om de incidenten waarin grof fysiek geweld gebruikt wordt. Dat is het topje van de ijsberg. Waar het om gaat is de sfeer van verbaal geweld en intimidatie die homoseksuelen een gevoel van onveiligheid geeft en die hen zelfs in hun eigen woonomgeving bedreigd. Dat zet homoseksuelen er toe aan om ‘onzichtbaar’ te worden. En dat is onacceptabel in een samenleving waarin onze leefstijl grondwettelijk verankert is en wettelijk beschermt hoort te worden. Daarvoor is samenhangend beleid nodig – een goede mix van re-pressie waar het gaat om geweld tegen homoseksuelen en preventief beleid met ondermeer projecten in de buurten en op scholen.’
Directe aanleiding voor dit overleg was het voorval met de Amerikaanse journalist Chris Crain die tijdens Koninginnenacht vanwege zijn homoseksualiteit in het centrum van Amsterdam in elkaar geslagen werd. Eerdere voorvallen van geweld en intimidatie tegen homoseksuelen, zoals het verjagen van een homoseksuele man uit zijn huis in de Retiefstraat, maakten al duidelijk dat de acceptatie van homoseksualiteit in de hoofdstad afkalft. Vandaar dat het COC het Amsterdamse stadsbestuur heeft opgeroepen tot actief en samenhangend beleid om deze ontwikkeling te keren.