Terug naar overzicht

Nigeria - uitstel rechtszaak tegen homoseksuelen

Dit is al de derde keer dat de rechter de behandeling van deze zaak moet uitstellen. En opnieuw is dit een gevolg van het feit dat de officier van justitie er niet in geslaagd is getuigen aanwezig te laten zijn bij de rechtszitting. Deze keer wilde de officier drie politiemensen als getuigen laten optreden, maar dat was volgens de officier niet mogelijk omdat ze vanwege een training in een ander deel van het land verblijven. In de sharia-wetgeving zijn getuigen een belangrijke voorwaarde om tot een veroordeling vanwege ‘sodomitsche handelingen’ te kunnen komen.

Rechter Mustapha Sani Saulawa van het Sharia Hooggerechtshof in de Nigeriaanse noordelijke stad Katsina heeft de rechtszitting nu verdaagd naar 8 september a.s.

Ondanks dit uitstel komen de verdachten, de 40-jarige Yusuf Kabir en de 18-jarige Usman Sani, voorlopig niet op vrije voeten. Zij blijven in verzekerde bewaring, omdat ze niet hebben weten te voldoen aan één van de voorwaarden om op borgtocht vrij te komen. Ze zijn er namelijk niet in geslaagd twee burgers te vinden die borg voor hen willen staan. De beide mannen zitten al sinds juni jl. gevangen.

De beide mannen werden afgelopen juni door de politie gearresteerd op verdenking van ‘sodomie’. De mannen worden er van verdacht seks met elkaar gehad te hebben in een openbaar toilet.

Homoseksuele handelingen kunnen in dit deel van Nigeria, op basis van de sharia-wetgeving, bestraft worden met steniging tot de dood er op volgt. De sharia-wetgeving geldt sinds 2000 in de twaalf noordelijke provincies van Nigeria. Volgens mediaberichten zijn er sindsdien al meer dan een dozijn doodstraffen uitgesproken. In de laatste maand alleen al meer dan drie. Voor de goede orde: daarbij gaat het om veroordelingen voor tal van misdrijven, waaronder maar in een paar gevallen om veroordelingen op basis van ‘sodomie’. Alle veroordeelden wachten nog in hun cel op het volstrekken van hun vonnis, want tot op heden heeft er nog geen executie van ter dood veroordeelden plaatsgevonden.

De rechtszaak tegen Kabir en Sani heeft internationaal de aandacht getrokken en geleid tot protesten van internationale (homo-)mensenrechtenorganisaties, Amerikaanse Democratische senatoren en van Philip Alston, een hoge VN-functionaris. Allen hebben opgeroepen geen doodstraffen uit te spreken en tot meer tolerantie ten opzichte van homoseksuelen.

De Democratische senatoren schreven een brief aan de Nigeriaanse president Olusegun Obasanjo waarin zij hem ook om clementie vroegen voor een 50-jarige man die op beschuldiging van ‘sodomie’ gearresteerd was en voor de sharia-rechtbank gebracht is. Nadat deze man vanwege gebrek aan bewijs werd vrijgesproken door de sharia-rechter, bekende de man op een vraag van de sharia-recher of hij in het verleden wel eens seks met een andere man gehad heeft bevestigend. Op basis van die bekentenis werd hij door de sharia-rechter alsnog tot de doodstraf veroordeeld. De man zit nu gevangen in afwachting van steniging tot de dood er op volgt.

Deze zaak is toevallig aan het licht gekomen toen

Philip Alston

, de VN-rapporteur inzake doodstraffen, in juli jl. op onderzoek was in Nigeria en in contact kwam met deze man. Sindsdien is de internationale aandacht voor de ter dood veroordelingen in Nigeria, met name van verdachten van ‘sodomie’, op gang gekomen.

Of een beroep op de Nigeriaanse president Olesegun Obasanjo in dit soort zaken zin heeft, is overigens maar de vraag. Eind oktober 2004 liet de wedergeboren christen Obasanjo bij de opening van een conferentie van Afrikaanse Anglicaanse bisschoppen in Lagos weten dat homoseksuele neigingen volgens hem ‘onbijbels, onnatuurlijk en zeker niet Afrikaans’ zijn.

(Bron: Washington Blade/Sunday Times South Africa/365gay.com/de Volkskrant)