Alfredo Ormando
stak zichzelf op 13 januari 1998 in brand op het Sint Pietersplein. Tien dagen later overleed hij aan zijn verwondingen. In zijn zelfmoordbrief schreef Ormando dat hij zich afgewezen voelde door de Kerk van Rome en maakte hij duidelijk hoe zeer hij daaronder geleden heeft. Voor veel, vooral Italiaanse, katholieke homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen is hij daarmee een symbool en een martelaar geworden van de intolerantie van de Italiaanse samenleving en de Roomse kerk.
Ormando schreef in zijn brief: ‘Ik vraag vergiffenis voor mijn komst in deze wereld, voor het vergiftigen van de lucht die ik adem, waarmee ik anderen vergiftig als zij ademen, voor het durven denken dat ik als een vrij man zou kunnen leven, voor het niet accepteren, het niet invoelen dat ik anders ben, omdat ik mijn homoseksualiteit altijd als natuurlijk ervaren heb, voor mijn idee dat hetero- en homoseksualiteit gelijkwaardig zijn en bovenal voor mijn streven een schrijver te zijn, voor de droom die ik gehad heb en voor feit dat ik gelachten heb.’
De Amerikanen die de herdenking voor Alfredo Ormando organiseerden zijn lid van
Soulforce
, een niet-gebonden religieuze organisatie van vooral homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders (LGBT) die spiruele inspiratie vinden bij Mahatma Gandhi en dominee Martin Luther King en wereldwijd tolerantie, vrede en geweldsloos verzet uitdragen. De groep houdt met regelmaat acties bij homofobische kerk- en geloofsgemeenschappen.
Dominee Mel White, oprichter van Soulforce en voorganger tijdens de wake, riep paus Benedictus XVI op zich namens de Kerk van Rome te verontschuldigen voor het leed dat zijn kerk homoseksuelen heeft aan gedaan en nog aandoet.
De groep werd tijdens de wake op het plein aangesproken door pelgrims, maar niet benadert door vertegenwoordigers van de Rooms-Katholieke Kerk.
De actie van Soulforce heeft ook actuele aanleidingen. Het mogelijk verbod dat de paus binnenkort uitvaardigt op het toelaten van homoseksuelen tot de priesteropleidingen en de komst volgende maand van een pauselijke delegatie naar de Verenigde Staten. Deze delegatie moet de seksschandalen waar de Amerikaanse Katholieke kerk in verwikkeld is onderzoeken en het aantal homoseksuele priesters vast stellen.