De leden van de gemeenteraad denken dat vooral homoseksuele mannen over het geld beschikken – en dat ook flink weten uit te geven – om de stad er weer bovenop te helpen. Bovendien worden homo’s gerekend tot de zogenaamde ‘creatieve klasse’ die volgens de stadssocioloog Richard Florida onmisbaar zijn om een hedendaagse economie op te bouwen.
Liverpool heeft voor dit plan ook met een jaloerse blik gekeken naar het rivaliserende Manchester. Daar draagt de homo/lesbische gemeenschap in de wijk Canal Street met miljoenen bij aan de plaatselijke economie. En Manchester Pride is één van de meest spraakmakende Gay Prides en trekt jaarlijks tienduizende bezoekers uit de hele wereld.
Liverpool heeft geen Gay Pride, maar wel de reputatie één van de minst homovriendelijke Britse steden te zijn. Op dit punt scoorde de Universiteit van Liverpool in een recente studie ook al heel laag. Daarmee mist de stad de komst van veel homoseksuele, lesbische en biseksuele studenten en de mogelijkheid hen ook na hun studie aan de stad en zijn economie te binden.
Steve Munby, namens Labour lid van de gemeenteraad, erkent tot zijn spijt dat ‘Liverpool, de stad waar ik zielsveel van hou, nog altijd een racistische en homofobe stad is’. De komst van een speciale wijk voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders moet in zijn visie de eerste stap zijn om daar verandering in te brengen.
Steve Radford, de leider van de fractie van de Liberaal Democraten én het eerste openlijk homoseksuele lid van de Liverpoolse raad, is er niet zo zeker van dat het plan voor zo’n roze wijk werkelijk nodig is en ook zal helpen om de reputatie van én de werkelijkheid in de stad te verbeteren. ‘We zouden ons eerst eens moeten afvragen waarom steden als Southampton, Bristol, Nottingham, Leicester, Leeds en Hull allemaal wél een jaarlijkse Gay Pride hebben en Liverpool nog altijd niet’, zo liet hij weten.
De Liverpoolse gemeenteraad heeft het plan dat ingediend is door een groep gemeenteraadsleden donderdag 8 september in overgrote meerderheid goedgekeurd. Het gemeentebestuur gaat nu aan het werk om het plan tot uitvoer te ontwikkelen.
Met het besluit tot bouw van de Gay Village is ook de discussie over het homofobe karakter van de stad, de schade die de stad zich daarmee berokkend en daarmee het belang van meer tolerantie en acceptatie van homoseksualiteit nu op de politieke agenda gezet. Veel gemeenteraadsleden maakte al duidelijk dat de wijk enkel een succes kan zijn als de bewoners zich er ook veilig voelen en weten. Ook daar zal dus beleid voor ontwikkeld gaan worden.