Terug naar overzicht

Turkije - homo-organisatie Kaos bedreigt met verbod

Kaos – Gay & Lesbian Cultural Research and Solidarity Association, is opgericht in 1994 en probeert nu een wettelijke status als non-gouvernementele organistatie te krijgen. De aanvraag daarvoor is juli jl. ingediend bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en formeel en procedureel akkoord bevonden. Voor de verdere afhandeling is de kwestie daarna doorverwezen naar het bestuur van Ankara, de stad waar Kaos gevestigd is.

Ekremoglu, de plaatsvervangend gouverneur van Ankara, heeft nu echter per brief aan de officier van justitie en aan Kaos laten weten dat de organisatie de Turkse zedenwetgeving overtreedt en daarom de deuren moet sluiten.’Het Turkse burgerlijk recht bepaald dat verenigingen die tegen de wet en de zeden ingaan ontbonden moeten worden. Vastgesteld is dat Kaos doelstellingen heeft die in strijd zijn de zedenwetgeving.’

‘Dit is geen beslissing die ons verrast’, zo laat Ali Erol, secretaris van Kaos, aan Reuters weten. ‘De wet staat ons toe om een homo/lesbische organsatie op te richten, maar klaarblijkelijk is er een verschil tussen de letter van de wet en wat in de praktijk wordt toegestaan. De staatsbureacratie is duidelijk verontrust over het doorbreken van het laatste Turkse taboe – homoseksualiteit’.

Mocht de rechter beslissen dat Kaos ontbonden moet worden, dan zal de organsatie dat besluit aanvechten bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, zo laat Erol strijdbaar weten.

Turkse mensenrechten-activisten hebben al vaker laten weten dat de huidige wetgeving te veel sluipwegen bevat die de overheid kan gebruiken om op papier tegenover het buitenland de schone schijn op te houden, terwijl er binnenlands duidelijk wordt gemaakt dat er eigenlijk niets verandert is.

Een ministerie dat op formele en procedurele gronden de aanvraag van Kaos om als organisatie erkend te worden goedkeurd, maar de feitelijke uitvoering daarvoor aan een lagere overheid overlaat, die dat vervolgens oppakt om daar een verbod van de organisatie van te maken, is daar een voorbeeld van. Op deze manier houdt de minister schone handen door het vuile werk aan anderen over te laten.

Homoseksualiteit is in Turkije niet verboden, maar er zijn geen wetten die homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders beschermen tegen discriminatie.

Turkije heeft de laatste jaren verregaande hervormingen doorgevoerd, waaronder nadrukkelijk de uitbreiding van burgerrechten, om in aanmerking te komen voor toetreding tot de Europese Unie. De EU benadrukt echter steeds dat deze hervormingen te veel papieren recht blijven en ook daadwerkelijk ingevoerd dienen te worden.

Het besluit van Ekremoglu komt aan de vooravond van onderhandelingen over de Turkse toetreding tot de EU op 3 oktober a.s. daarom ook tamelijk ongelegen. Die onderhandelingen staan toch al onder druk vanwege de weigering van Turkije om EU-lid Cyprus voluit te erkennen en de recente aanklacht tegen de grote Turkse schrijver Orhan Pamuk. Pamuk werd eind augustus door een Hof in Istanbul beschuldigd van ‘opzettelijke belediging van de Turkse identiteit’ wegens zijn uitspraken over de massamoord van de ArmeniĆ«rs in 1915 in een Zwitsers dagblad. Zijn proces zou op 16 december a.s. van start moeten gaan, heeft zijn uitgeverij bekend gemaakt.

COC Nederland heeft dit bericht doorgespeeld aan Emine Bozkurt, lid van het Europese Parlement en rapporteur voor vrouwenrechten in Turkije. Zij reist deze week naar Turkije voor een serie gesprekken met de Turkse overheid en vrouwenorganisaties vanwege de start van de officiƫle onderhandelingen. Zij heeft al contact gehad met Kaos en maakt in haar programma ruimte om een gesprek hebben met vertegenwoordigers van Kaos en andere Turkse homo/lesbische groepen.