Terug naar overzicht

Fiji - vrijspraak homoseksuelen doorbraak

Dat is de verrassende uitkomst van het hoger beroep bij het Hooggerechtshof van een Australische toerist en zijn Fijisch partner.

Professor Thomas Maxwell McCoskar (55) uit Australië en Dhirendra Nadan (23) werden in Fiji in eerste aanleg veroordeeld. De rechter noemde in zijn vonnis homoseks toen ‘zo vies dat je er van moet kotsen’.

Het hoger beroep bij het Hooggerechtshof concentreerde zich op de verhouding tussen de Fijische Grondwet en de strafwetten die de beide mannen overtreden zouden hebben. Advocaten van de verdediging argumenteren dat de strafwetten over sodomie ongrondwettelijk zijn. De twee deden ook niets verkeerd, omdat beiden toestemmende volwassenen zijn.

Aan de orde zijn de artikele 175 en 177 van het Wetboek van Strafrecht.
– artikel 175: elke man die tegennatuurlijke geslachtsgemeenschap heeft met een ander man of dat toestaat, kan veroordeeld worden tot maximaal 14 jaar gevangenisstraf, met of zonder het opleggen van lijfstraffen;
– artikel 177: oneerbare handelingen tussen twee mannen, in de openbarheid of privé, kan veroordeeld worden tot maximaal 5 jaar gevangenisstraf.

De rechter in hoger beroep heeft McCoskar en Nadan ontheven van rechtsvervolging. Volgens de rechter zijn de beide artikelen niet van toepassing omdat ze niet in overeenstemming zijn met beginselen vastgelegd in de Grondwet, waarin volwassenen het recht hebben in vrijheid en zonder inmenging van de staat hun privéleven vorm te geven.

Het

Sexual Minorities Project

, de homo-mensenrechtenorganisatie in Fiji, heeft met vreugde en instemming gereageert op de uitspraak van het Hooggerechtshof. Vertegenwoordigers van deze organisatie merken wel op dat er ook een bedreiging schuilt in het vonnis van het Hooggerechtshof.

Behoudende politieke en religieuze krachten overwegen nu namelijk de Grondwet van Fiji zo te veranderen, dat het strafrecht ongewijzigd gehandhaafd kan worden. En daarmee de vervolging van mannen die privé relaties onderhouden met andere mannen. Dat blijkt uit de eerste reacties van woordvoerders van de conservatieve methodistische kerk en van moslimorganisaties. Beide groepen gelden als bondgenoten van premier Laisenia Qarase en hebben dus zeker grote invloed in Fiji.

Deze kwestie trok vanaf het begin de aandacht van internationale mensenrechtenorganisaties. Premier Laisenia Qarase beet toen al meteen heftig van zich af door te stellen dat het buitenland zich niet moet bemoeien met de interne aangelegenheden van Fiji. Hij citeerde ook de Bijbel om de sodomiewetten te verantwoorden.

Hoopvol is wel, dat de vice-president van Fiji en de hoofdcommissaris van politie de uitspraak ondersteunen. Zij ondersteunen ook de oproep om zo snel mogelijk te komen met een wetgeving om seksuele mishandeling tegen te gaan.