Terug naar overzicht

Jamaica - Buju Banton Potenrammer?!

Aanklacht

Het proces tegen Buju Banton begint op 30 september a.s.

Banton wordt ervan beschuldigd één van de mannen te zijn die op 24 juni vorig jaar een huis in Carlisle Avenue in Kingston zijn binnengedrongen en daar zes mannen, die zij voor homoseksuelen hielden, in elkaar hebben geslagen.

Al onmiddellijk na dit incident werd, op basis van de getuigenverklaringen, een opsporingsbevel tegen Buju Banton uitgevaardigd. Omdat Banton toen echter al het land uit was voor een grote internationale toernee, werd hij pas dit voorjaar bij terugkeer in Jamaica door de politie voor verhoor opgepakt.

Dat gebeurde overigens pas na internationale druk van Jamaicaanse en internationale mensenrechtenorganisaties, omdat de indruk bestond dat Banton de hand boven het hoofd gehouden werd door hooggeplaatste vertegenwoordigers van politie en het openbaar ministerie.

Buju Banton is al voorgeleid bij de rechter en heeft daar verklaard onschuldig te zijn. Door het betalen van een borgsom van 50.000 Jamaicaanse dollars is hij, in afwachting van de uitkomst van zijn proces, voorlopig nog op vrije voeten. En dat blijft hij ook zolang hij zich elke maandag, woensdag en vrijdag braaf meldt bij het plaatselijk politiebureau.

Test case

Dit proces tegen Buju Banton is een test case, een lakmoesproef, om te zien of er voor homoseksuelen in Jamaica gerechtigheid geldt.

Dat is het oordeel van woordvoerders van J-Flag, de homo/lesbische mensenrechten in Jamaica en van OutRage!, de Britse homo/lesbische mensenrechtenactiegroep die onder de noemer ‘Stop Murder Music’ de internationale protesten tegen homofobe dancehall-reggaesterren als Buju Banton geleid heeft.

Gevreest werd (en wordt trouwens) dat een celebrity als Buju Banton in een homofobisch land als Jamaica zijn straf ontloopt, ondanks het feit dat de gepleegde daden er niet om liegen en de getuigenverklaringen geen misverstand laten bestaan over zijn aandeel in de geweldpleging.

J-Flag en OutRage! hebben daarom ook complimenten gegeven aan de politiemensen die deze gevoelige zaak onderzocht hebben. Die hebben zich klaarblijkelijk op de bewijzen geconcentreerd en zich niet laten leiden door de maatschappelijke druk die er op hen is uitgeoefend. Gehoopt wordt nu dat de rechter eveneens ruggegraat toont en tot een oordeel komt dat recht doet aan de slachtoffers. COC Nederland sluit zich daarbij aan.

Buju Banton, ware naam Mark Myrie, werd begin jaren ’90 internationaal beroemd/berucht vanwege zijn hitsingle ‘Boom Bye Bye’. Dit is een song met een gewelddadig homofobische tekst (zie onderaan dit artikel) waarin ‘batty boys'(flikkers) door het hoofd geschoten worden en in brand gestoken.

Banton zingt dit nummer nog dikwijls tijdens optredens, ondanks tal van protesten van homo- en mensenrechtenorganisaties en de herhaaldelijke beloften van Banton dat niet meer te doen. Het nummer verscheen recent zelfs nog op twee albums met zijn ‘grootste hits’. Banton en zijn platenmaatschappij blijven dus geld verdienen aan zijn bloeddorstige homofobie.

Boycot

Buju Banton is overigens niet de enige Jamaicaanse dancehall-reggaezanger die homofobische teksten zingt en dito taal uitslaat tijdens zijn optreden. Collega’s als Beenie Man en vele anderen doen niet voor hem onder.

In 2004 heeft dat geleid tot succesvolle internationale acties tegen hun optredens en opkomst buiten Jamaica. Tal van toernees van dit soort artiesten moesten afgeblazen of ingekort worden. Het lanceren van deze Jamaicaanse dancehall-reggae-sterren in de Verenigde Staten en Europa is daardoor niet het succes geworden dat platenmaatschappijen er van gehoopt hadden. Platencontracten en contracten met sponsors zijn al verbroken. Sterke druk in Duitsland heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat Puma zijn verbintenis met Buju Banton beëindigd heeft.

COC Nederland en COC Amsterdam voerde in 2004 actie tegen optredens van Buju Banton in Nederland. Een zanger die zingt over het doden van homo’s én het daar niet bij laat maar ook nog verdacht wordt van potenrammerij zou nergens welkom moeten zijn. Vanwege dat opsporingsbevel tegen Banton besloot de Uitmarkt-organisatie zijn optreden te cancellen.

Helaas waren de Melkweg in Amsterdam, Nighttown in Rotterdam en de organisatoren van het Reggae Sundance Festival in Eindhoven niet zo wijs – daar ging ondanks alle protesten het optreden van Buju Banton gewoon door…

Meer informatie over Buju Banton en Jamaica:

Protest tegen Jamaicaanse zanger

Buju Banton niet op Amsterdamse Uitmarkt

Wake bij Jamaicaans consulaat

BOOM BYE BYE

Hieronder de tekst van de meest beruchte song van Buju Banton. Bovenste regel is de letterlijke tekst in Jamaicaans Engels, daaronder een zo nauwkeurig mogelijke vertaling in het Nederlands.

Boom bye bye
Boom goodbye, goodbye
[jou zien we niet meer terug, jij bent dood]

Inna batty bwoy head
[in de kop van een flikker]

Rude bwoy no promote no nasty man
[rude boys moeten niets van flikkers hebben]

Dem haffi dead
[ze moeten dood]

Send fi di matic an
[haal m’n automatisch geweer]

Di Uzi instead
[of anders m’n Uzi]

Shoot dem no come if we shot dem
[schiet ze neer, kom niet in de buurt-om ze te helpen-als we ze neerknallen]

Guy come near we
[als zo’n kerel in m’n buurt komt]

Then his skin must peel
[dan pel ik z’n huid eraf=dan gooi ik zuur over ‘m heen]

Burn him up bad like an old tyre wheel
[steek ‘m in de fik, zoals je een oude band in brand steekt]

[Bronnen: OutRage, Jamaica Observer]