EDUCATIEVE MAP
‘Maarten heeft twee mama’s’ is een educatieve map die aan leerkrachten toont hoe ze het holebi-thema kunnen integreren in de les. Er wordt ook aandacht besteed aan een holebi-vriendelijk schoolbeleid. Iedere lagere school krijgt een exemplaar van de map toegestuurd dankzij de steun van het Belgische ministerie van Onderwijs.
De Holebifederatie België heeft bij de productie van de map samengewerkt met deskundige organisaties zoals Sensoa en Jeugd en Seksualiteit. Het geheel werd geëvalueerd door de Dienst voor Onderwijsontwikkeling.
‘Het holebithema is wel degelijk relevant voor kleine kinderen’, zegt Mieke Stessens van de Holebifederatie België. ‘Kinderen komen op verschillende manieren in aanraking met holebiseksualiteit: op televisie, in hun familie of bijvoorbeeld door een klasgenootje dat twee papa’s heeft. Holebiseksualiteit maakt deel uit van onze maatschappelijke diversiteit en mag daarom niet onzichtbaar blijven. Bovendien zitten er steeds meer kinderen van holebiparen in de klassen. Voor kinderen uit holebiseksuele gezinnen is de (h)erkenning van hun dagelijkse realiteit op school des te belangrijker’.
Presentatie
De presentatie van de educatieve map ‘Maarten heeft twee mama’s’ vindt op zaterdag 19 oktober 2005 van 11.00-12.00 u plaats in het ministerie van Onderwijs, H. Consciencegebouw (lokaal G3), Koning Albert II-laan 15 te Brussel.
Sprekers
zijn
Onderwijsminster
Frank Vandenbroucke
, pedagoog W. Vanneste, Eva Dumon en Mieke Stessens namens de Holebifederatie België, een holebi-ouder met kinderen in het lager onderwijs en een leerkracht in het lager onderwijs.
Op de persvoorstelling licht de Holebifederatie België haar motivatie toe voor het maken van de map. Journalisten hebben de gelegenheid om vragen te stellen en interviews af te nemen bij een hapje en een drankje.
STUDIEDAG
Voorafgaande aan de presentatie van ‘Maarten heeft twee mama’s’ organiseert de Holebifederatie België een praktische en informatieve studiedag voor het gebruik van de educatieve map in het lager onderwijs.
Zowel (toekomstige) leerkrachten en directies als zorgcoördinatoren en CLB-medewerkers uit het lager onderwijs zullen inspiratie kunnen putten uit deze studiedag.
In een viertal workshops worden talrijke tips, ervaringen en methodieken aangereikt die direct in de werksituatie toepasbaar zijn. Diversiteit vormt steeds het kader.
De studiedag vindt plaats op woensdag 16 november 2005 in de Factorij in Schaarbeek. Voor belangstellende is het programma te downloaden op de site van de Holebifederatie België.
Inschrijvingsformulier
De studiedag kost 8 EUR per deelnemer. De inschrijving is geldig na betaling. Inschrijven kan tot 1 november 2005. Vul daarvoor het elektronisch formulier in.