Vriendjespolitiek – of is Harriet Miers toch de gedroomde kandidaat die de conservatieven voor jaren de macht in het Hooggerechtshof zal brengen?
Een conservatieve opvolger voor de gematigde rechter Sandra Day O’Connor kan de balans in het Amerikaanse Hooggerechtshof voor lange tijd laten doorslaan naar het conservatieve kamp. Veel meer dan bij de opvolging onlangs van opperrechter Walther Rehnquist door John Roberts gaat het bij deze opvolging echt om de macht.
Voor conservatieven is dit het langverwachte moment om toe te slaan. Dus ook een lakmoesproef voor het conservatieve leiderschap van president Bush – en dat in een periode dat het vertrouwen in dat leiderschap onder de Amerikaanse bevolking aan het verkruimelen is.
Maar wie is Harriet Miers, de kandidaat die door president Bush is voorgedragen? Van haar is niet veel meer bekend dan dat ze al jaren een vertrouweling is van Bush. Meegekomen vanuit Texas waar ze optrad als persoonlijk juridisch raadgever van toen nog gouverneur Bush.
Vriendjespolitiek van een president in het nauw of toch de gedroomde kandidaat van de conservatieven? Om hen te sussen heeft Bush onlangs daarom uitdrukkelijk gewezen op haar lidmaatschap van een conservatief-chriselijke geloofsgemeenschap.
Omdat Miers nooit rechter geweest is, is het niet eenvoudig om duidelijkheid te krijgen over de wijze waarop ze als rechter zal oordelen over belangrijke kwesties als abortus, gelijke rechten voor homoseksuelen enz. En dat zaait twijfels onder conservatieven en progressieven.
Op basis van de informatie die nu over haar opvattingen naar boven komt, blijkt dat ze als advocaat in Texas een voorstandsters was van gelijke burgerrechten voor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen, maar zich tegen de afschaffing van de sodomiewet in Texas uit gesproken heeft. Wetgeving waarvan het Hooggerechtshof nog onlangs heeft uitgesproken dat ze ongrondwettelijk zijn. En verder heeft ze in Texas wetgeving gesteund voor programma’s ten behoeve van seropositieven en aidspatiënten. En over zulke standpunten is ook nooit een gesprek met vertegenwoordigers van de Texaanse holebibeweging uit de weg gegaan.
Allemaal redenen waarom conservatieven de nominatie Harriet Miers door president Bush niet onmiddellijk steunen – sterker nog: in die kringen heerst grote onzekerheid of Miers wel de gesteund moet worden. Of het toch niet beter is druk op Bush uit te oefenen om met een kandidaat te komen waarvan onmiskenbaar duidelijk is dat hij of zij een conservatieve inslag heeft.
Juist nu het moment daar is om toe slaan, beseffen de conservatieven dat ze al vaker de boot gemist hebben. Zeven van de negen rechters in het Hooggerechtshof zijn immers voor benoeming voorgedragen door conservatieve Republikeinse presidenten, maar desondanks vormen de gematigde rechters al tientallen jaren een nipte meerderheid.
Maar ook de progressieve krachten in Amerika, inclusief die uit de holebibeweging hebben twijfels bij Miers.
Joe Solomonese
, de directeur van Human Rights Campaign, roept de senatoren van de juridische commissie dan ook op haar goed aan de tand te voelen om te zien of ze een waardige opvolgster van rechter O’Connor is.
‘Het jarenlange trouwe dienstverband van Miers en haar vriendschap met de president zijn problematisch te noemen, want van een lid van het Amerikaans Hooggerechtshof moeten we de zekerheid hebben dat die een onafhankelijke positie inneemt tegenover de uitvoerende macht. En haar religieuze opvattingen zijn geen geldige aanbeveling, want in deze functie draait het om haar juridische opvattingen en deskundigheid. Daar moet duidelijkheid over komen’, zegt Solomonese.
Als belangrijkste zaken waarover Miers aan de tand gevoeld moet worden noemt Solomonese:
• het recht op privacy – de basis voor het ongrondwettelijk verklaren van bijvoorbeeld de Texaanse sodomiewetgeving, die zelfs homoseksueel contact tussen volwassenen in de privacy van hun eigen huis verbood;
• de wettelijke erkenning en bescherming van relaties, vooral van die van paren van gelijk geslacht;
• wetgeving waardoor homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders beschermt worden tegen discriminatie en geweld op het werk en in hun woonomgeving;
• de vrijheid van meningsuiting – van belang omdat vooral religieuze pressiegroepen druk uitoefenen om die vrijheid voor homoseksuelen in te perken.
Data voor de hoorzittingen in de Senaat over de kandidatuur van Harriet Miers zijn nog niet vastgesteld, maar de Senaat heeft zich voorgenomen de benoeming van de opvolger van rechter O’Connor af te ronden voor Thanksgiving Day (24 november).
Zie voor meer informatie: