Frank van Dalen
, voorzitter van COC Nederland, is heel duidelijk in zijn standpunt.
‘Wat hier door elkaar gehaald wordt en verwarring geeft is de doelgroepencampagne met gratis inentingen tegen Hepatitis B en de inentingen tegen Hepatitis A die voor niemand gratis zijn’.
Vakantiegangers krijgen voor een aantal landen de raad zich te laten inenten tegen Hepatitis A. ‘Dat kost een lieve duit, maar die afzonderlijke inenting is ook voor homoseksuelen niet gratis. Voor een aantal risicogroepen, waaronder homoseksuelen mannen, is sinds 1 november 2002, een inenting tegen het veel gevaarlijker Hepatites B-virus wel gratis. En hoe voorzichtig je ook bent, seks tussen twee mannen geeft inderdaad een hoger risico op besmetting met Hepatitis B’, zegt Van Dalen.
Daarom wordt er onder homomannen ook doelgericht campagne gevoerd om inenting tegen Hepatitis B te bevorderen.
Wat dan wel aangeboden wordt is een cocktail waardoor men voor zowel het Hepatitis B- als Hepatitis A-virus beschermd wordt. Dat is voor homomannen een aantrekkelijk aanbod, want voor hen is deze cocktail namelijk goedkoper dan voor mensen die niet tot de risicogroepen behoren. Homo’s betalen namelijk enkel voor het A-gedeelte in de cocktail. En in een cocktail is het A-deel ook net iets goedkoper dan enkel tegen Hepatitis A ingeënt worden. En daardoor is inenting tegen Hepatitis A dus voor de risicogroepen voor Hepatitis B net ietsje goedkoper dan voor het algemene publiek…
Frank van Dalen: ‘Dat inenting voor Hepatitis A daarmee net iets goedkoper is, dat is aardig als financiële prikkel ter ondersteuning van de campagne om inentingen tegen Hepatites B te bevorderen. Je krijgt het één gratis en als je het andere er bij neemt ben je net iets goedkoper uit. Maar dat heeft natuurlijk niets te maken met discriminatie. En het is zeker geen reden voor opgeklopte morele verontwaardiging en in het wilde weg spreken over een ‘premie’ op onveilige seks. Het Hepatitis B-virus is veel gemakkelijker overdraagbaar als het hiv-virus. Zelfs als mannen die seks met elkaar hebben alle maatregelen nemen om een hiv-besmetting te voorkomen, kun je nog besmet raken met Hepatitis B. Met alle vervelende gevolgen van dien. En dus is het goed dat er gericht beleid gevoerd wordt om mensen uit de risicogroepen te stimuleren zich te laten inenten tegen Hepatitis B. En als je dan ietsje goedkoper ook bescherming kunt krijgen voor Hepatitis A, zodat je daarna probleemloos naar bepaalde landen op vakantie kunt gaan, dan is dat alleen maar mooi meegenomen’.
Het COC gaat er dan ook vanuit dat de klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling zal worden afgewezen.