Ganzevoort kon tegen die uitspraak nog appèl aantekenen bij de Generale Synode (landelijke vergadering) van de Nederlandse Gereformeerde Kerken, die in 2007 weer samenkomt.
Aanvankelijk deed Ganzevoort dat ook, maar bij nader inzien trok hij het beroep weer in, liet hij gisteren weten. ‘Toen ik mijn inhoudelijke bezwaren tegen de gang van zaken op papier ging zetten, kwam ik tot de conclusie dat het appèl formeel voortzetten weinig vrucht zou hebben. Wel heb ik de landelijke vergadering een lange brief gestuurd met mijn bezwaren, en ik ga ervan uit dat ik daarop nog wel een antwoord krijg’.
Ganzevoort beklemtoonde opnieuw dat hij binnen de Nederlands Gereformeerde Kerken graag een inhoudelijk gesprek over homoseksualiteit op gang wil brengen.
Of hij nog Nederlands-gereformeerd kerklid is, liet Ganzevoort gisteren overigens in het midden. ‘Daarover doe ik geen uitspraak. Mijn persoonlijke kerklidmaatschap is wat mij betreft geen onderdeel van deze publieke zaak’.
De kans dat de Generale Synode Ganzevoorts brief inhoudelijk bespreekt, acht P.J. Rietkerk klein. Hij is woordvoerder van de kerkenraad van de Nederlands Gereformeerd Kerk van Doorn, waaraan Ganzevoort formeel als predikant was verbonden. ‘Ik denk dat deze brief voor kennisgeving wordt aangenomen en daarmee klaar. Over en sluiten dus, en daar ben ik buitengewoon dankbaar voor’, aldus Rietkerk. ‘Anders zouden ontzettend veel mensen nog ontzettend veel tijd aan deze zaak hebben moeten besteden. Ik denk dat Ganzevoort dat zelf ook wel heeft ingezien’.
Zie meer informatie over deze kwestie: