Terug naar overzicht

Zwolse school verbiedt oorring voor jongens

Het probleem waar het om gaat is het dragen van een oorbel.

Alex van Os

draagt een ‘piepkleine oorring als uiting van homoseksualiteit’ zegt hij.

Maar jongens van de horecaopleiding op het Deltion College in Zwolle mogen geen oorbel dragen, meiden wel. Jongens mogen ook geen lang haar dragen, meiden wel.

‘Seksediscriminatie’, noemt Van Os het: ‘Meisjes mogen dat allemaal wel, wij niet. Belachelijk’. Van Os, in zijn vrije tijd webmaster bij COC Friesland, denkt na over het voor de rechter slepen van zijn school of minstens een klacht bij de Commissie Gelijke Behandeling.

Topkok

De horecastudent krijgt bijval van topkok Jonnie Boer van het Zwolse toprestaurant De Librije. Die vindt dat de school niet zo moeilijk moet doen over lang haar en oorbellen. ‘Als mensen talent hebben en heel hard willen werken, dan maakt het toch niet uit of ze lang haar hebben of een oorbel. Naar de gasten toe is dat misschien anders. Ik denk dat als iemand er goed verzorgd uitziet en er netjes bijloopt, geen gast er problemen mee heeft als de bediening lang haar of een oorbel heeft’.

Regels zijn regels

Directeur Horeca & Reizen Jan-Willem Wassink van het Deltion College vindt dat Van Os de plank volledig misslaat.

‘Bij de intake worden studenten gewezen op allerlei kledingcodes, gedragsregels en andere belangrijke zaken. Regels zijn regels. De kleding van studenten moet een representatieve uitstraling hebben. Die moet aansluiten bij de eisen in de praktijk en het bedrijfsleven. Op school mogen ze er in principe zo uitzien als ze willen, maar in het leerbedrijf, een restaurant, moeten ze zich aan de regels houden: jongens geen oorbellen, meisjes wel, maar geen grote’.

Uitstekende gastheren

Volgens Wassink is zijn houding absoluut niet homofoob. ‘Ik heb niets tegen homo’s. Het heeft met homoseksualiteit ook niets te maken. Homo’s kunnen uitstekende gastheren zijn, maar dit wil ik niet. Gewoon een kwestie van wederzijds respect. Meisjes mogen lang haar hebben. Ook jongens mogen wel een stevige haardos hebben, als het maar niet te lang is en goed verzorgd wordt. Ik vind dat geen discriminatie. Er is nu eenmaal verschil tussen jongens en meisjes’.

Scholen mogen kledingvoorschriften opstellen. Dat is door minister Van der Hoeven van Onderwijs onder voorwaarden toegestaan sinds de discussie over het wel of niet toelaten van burka’s op scholen.