Homoseksualiteit is één van de strijdpunten in onze pluriforme samenleving. Religieuze verboden en culturele tradities over homoseksualiteit botsen met het recht van mensen om in ons land hun seksuele voorkeur in vrijheid vorm te geven.
De Dialoog over homoseksualiteit & religie, levensbeschouwing, cultuur en ethiek is een project van COC Nederland, Humanistisch Verbond en Stichting Yoesuf om deze botsingen letterlijk in gesprekken van mens tot mens hanteerbaar te maken. Op donderdag 15 december 2005 is dit project de tweede fase ingegaan, waarbij de dialoog onder het motto ‘Samenleven doe je met elkaar’ vooral de wijken ingaat.
‘Er is geen alternatief voor de dialoog’
, liet Frank van Dalen, de voorzitter van COC Nederland duidelijk weten tijdens de startbijeenkomst. ‘De samenleving verhardt, mensen staan steeds meer met harde koppen en vaste opvattingen tegenover elkaar. De enige manier om dat te doorbreken is in kleine kring, met je eigen buren, collega’s of klasgenoten informatie uit te wisselen, met wederzijds respect naar elkaar te luisteren en daarmee stap voor stap te werken aan samenleven voorbij onze verschillen. De sleutel daarvoor is inspelen op de nieuwsgierigheid die mensen van nature hebben naar elkaars leven en opvattingen.’
Ahmed Aboutaleb
, de Amsterdamse wethouder voor diverstiteitsbeleid, gaf officieel het startschot in het Amsterdamse Nova College – een school die model kan staan voor onze pluriforme samenleving. In zijn toespraak riep hij op anderen niet steeds luidkeels te overtuigen van je eigen gelijk, maar vooral naar elkaar te luisteren en informatie uit te wisselen. Zeker over moeilijke onderwerpen zoals homoseksualiteit. Dat is een voorwaarde om te kunnen samenleven. ‘Verschillen zijn geen gevaar, die moeten we juist koesteren en met elkaar verzilveren.’
De Dialoog is gestart in 2001. De tweede fase loopt tot eind 2007. Het project is mogelijk gemaakt door een subsidie van het Ministerie van VWS.