Terug naar overzicht

Amsterdam - Weer overlast in de wijken

‘Er is onrust in de stad’, aldus burgemeester Cohen dinsdag 17 januari jl. na een ingelast overleg met de veertien voorzitters van alle Amsterdamse stadsdelen. ‘Er is een onderhuids gevoel waarbij kleine dingen nodig zijn om het tot een uitbarsting te laten komen’.

Volgens Cohen is er na een periode van relatieve kalmte nu sprake van een opleving van de onrust in Amsterdam. Vooral een groep van ongeveer honderd gedragsgestoorde probleemjongeren ‘zorgt voor veel gedoe’, aldus de burgemeester. ‘We zijn nu bezig met justitie daar een oplossing voor te vinden’.olgens Cohen zitten alle stadsbestuurders er bovenop om de onrust in de kiem te smoren.

Bij de incidenten de afgelopen weken waren vooral Marokkaanse jongeren betrokken. Rond de jaarwisseling sloeg een groep jongeren in het zuidelijke deel van De Pijp de ruiten aan diggelen van 39 auto’s. In hetzelfde stadsdeel maken bewoners zich zorgen over de toename van treiterijen door groepen jongeren. Een joodse inwoner is bedreigd en er is vuurwerk door zijn ruit naar binnen gegooid. Een homostel wordt stelselmatig getreiterd. Vorig jaar zag een homoman in de Retiefstraat door zulke pesterijen en dreigementen met geweld zich gedwongen te verhuizen.

Het gaat vooral om onrust in de wijken Diamantbuurt en Slotervaart. Een week geleden zorgden tientallen jongeren voor onrust in stadsdeel Slotervaart nadat een 17-jarige scooterrijder omkwam omdat hij tegen een lantarenpaal was gereden. De jongeren gaven de politie de schuld en bekogelden ruiten van het politiebureau aan het August Allebéplein met stenen en staken een auto in brand. Ook de verhoogde controle van identiteitsbewijzen wordt als discriminerend gezien.

Volgens Cohen waren er veel meer incidenten ‘die de pers niet hebben gehaald’ waarbij ook groepen autochtone raddraaiers waren betrokken. Zo waren er in stadsdeel Westerpark jongeren die voor overlast zorgden. De politie speelt een rol bij de aanjaging van de problematiek, aldus de burgemeester.’De politie is zich daarvan bewust, maar we wijken niet en de politie gaat gewoon door met het bestrijden van de overlast’. Momenteel worden elke dag ergens in Amsterdam zonder enige aanleiding ruiten ingegooid.

Het optreden van de politie moet volgens Cohen gecombineerd worden met een ‘zachte kant’, de inschakeling van scholen, ouders en mensen uit de eigen cultuur en de eigen groep. ‘Het is een taaie problematiek. We doen onze uiterste best er wat aan te doen’. Hij ziet een voedingsbodem in de onrust door de achtergebleven sociaal-economische situatie van veel jongeren. Ook de rellen in Parijs zouden zijn nawerking kunnen hebben, aldus Cohen.

De burgemeester meent dat de bestuurders in Slotervaart en De Pijp de incidenten ‘op een goede manier hebben gekanaliseerd’. Voorzitter Jaensch van stadsdeel Amsterdam Oud-Zuid pleitte bij Cohen voor een stadsbreed onderzoek om te bekijken in welke buurten sprake is van stelselmatige intolerantie. Hij kondigde zelf al aan in De Pijp ‘thermometers’ aan te stellen, mensen die informatie geven over de situatie in de buurt.

Mede dit soort incidenten zullen aan de orde komen op het politieke debat dat COC Amsterdam 19 januari a.s. organiseert met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen van 7 maart a.s.