Burgemeester Dales Prijs
Blend-It heeft de tiende Burgemeester Dales Prijs gewonnen. Blend-It organiseert activiteiten voor en door jongeren van verschillende scholen en culturele achtergronden. Jongeren maken zo kennis met elkaars culturele achtergrond en levenswijze om vooroordelen om te zetten in begrip en respect.
De jury van de Burgemeester Dales Prijs denkt dat de organsatie op deze wijze een bijdrage aan saamhorigheid en een betere kwaliteit van de samenleving levert en daarmee op voorbeeldige wijze invulling geeft aan de principes van artikel 1 van onze Grondwet.
Ter gelegenheid van zijn 25-jarig bestaan heeft het COC Nijmegen in 1996 de Burgemeester Dales Prijs in het leven geroepen. Bij de prijs hoort een oorkonde en een bedrag van € 500,-.
Deze prijs is bedoeld ter onderscheiding van vrouwen, mannen of organisaties die in het Rijk van Nijmegen op vrijwillige basis en op zeer persoonlijke en voorbeeldige wijze gestalte hebben gegeven aan artikel 1 van de Grondwet, het artikel dat het beginsel van non-discriminatie verwoordt. Gedacht wordt dus aan mensen die zich ondubbelzinnig en belangeloos inzetten voor de emancipatie van minderheden, voor de gelijke behandeling van achtergestelde groepen en/of voor de bestrijding van discriminatie in de breedste zin van het woord. De prijs is daarmee uitdrukkelijk geen homoprijs.
Laureaten zijn Willy Last, Circus Colorfull City, Martin Koch, Stichting Pinkeltje (nu Dito!), NUNN (Nachtopvang uit Noodzaak Nijmegen), Stichting WIG (Werkgroep Integratie Gehandicapten), Qader Shafiq, Stichting Gast aan Tafel en Stichting NOV (Noodopvang Vluchtelingen).
Burgemeester Dales Lezing
Minister Alexander Pechtold
voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties spreekt de Burgemeester Dales Lezing 2006 uit.
De voorbereiding op zijn lezing is dit weekend te lezen in het Hollands Dagboek in NRC Handelsblad. ‘Volgende week mag ik de Dales-lezing in Nijmegen houden over artikel 1 van de Grondwet. Samen met mijn medewerkers test ik mijn ideeën over de richting en lading van de toespraak. Hardop denkend kom ik erachter dat de Grondwet van Nederland nooit een dramatische aanleiding heeft gehad – vergelijk Irak recentelijk, of zelfs Amerika, waar de Constitution bijna patriottische gevoelens oproept. Hoe kun je een dergelijk waardevol document levend houden in de Nederlandse nuchterheid. Ik neem me voor Thom de Graaf te bellen om mee te lezen’._
De lezing van Pechtold is politiek pikant, want de minister heeft een commissie ingesteld om te onderzoeken of artikel 1 van de Grondwet expliciet uitgebreid moet worden met de non-discriminatiegronden ‘homoseksualiteit’ en ‘handicap’. COC en CG-Raad pleiten daarvoor en naar verwachting zal deze commissie begin maart met een advies komen. Dat zou betekenen dat de minister juist over deze actuele kwestie niet op de politieke feiten vooruit wil lopen – maar Pechtold staat bekend als een politicus die spreekt zonder meel in de mond, dus wie weet…
De Burgemeester Dales Lezing werd in 1998 voor het eerst gehouden, om een visie te geven op de werking van artikel 1 van de Grondwet en sluit als zodanig naadloos aan bij de Burgemeester Dales Prijs.
Artikel 1 van de Grondwet luidt:
_Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.
Het is de bedoeling van de lezing, een kritische visie te ontvouwen op de praktijk van artikel 1, de uitvoering en de werking in het dagelijkse leven en op de eventuele lacunes in de wetgeving. Daarnaast kunnen er dwarsverbindingen worden gelegd tussen de diverse doelgroepen die in het kader van artikel 1 een rol spelen, zoals etnische minderheden, vrouwen, homoseksuelen, gehandicapten, vluchtelingen et cetera.
Lezingen werden eerder gehouden door o.a. Rob Tielman, Ed van Thijn, Afshin Ellian, Femke Halsema, Jan Pronk en Anil Ramdas.
Ien Dales
De naamgever aan de lezing, mevr. Ien Dales, was van 16 mei 1987 tot 7 november 1989 burgemeester van Nijmegen. In haar functie van minister van Binnenlandse Zaken verdedigde zij in 1993 de Algemene Wet Gelijke behandeling, en maakte tijdens de debatten duidelijk dat elke vorm van discriminatie op grond van deze wet, en met verwijzing naar artikel 1 van de Grondwet, verboden is. De Burgemeester Dales Prijs en de Burgemeester Dales Lezing verbinden Ien Dales voor altijd met Nijmegen.
Nadere informatie
De lezing en de prijsuitreiking worden gehouden in het gemeentehuis van Nijmegen, Korte Nieuwstraat 6 te Nijmegen.
De bijeenkomst is
vrij toegankelijk
(max. 150 mensen), maar reserveren is niet mogelijk. Zorgt u dat u op tijd aan de zaal bent voor de bijeenkomst die om 20.00 uur begint met koffie en ontvangst.
Tijdens de avond wordt een muzikaal intermezzo verzorgd door Johnny Rahaket.
Zie voor meer informatie de website van de Stichting Burgemeester Dales Lezing.