Dat blijkt uit een onderzoek dat in de tweede helft van 2005 is gehouden door de kenniskring Leisure Management van Hogeschool INHOLLAND en is medegefinancierd door Stadsdeel Centrum en het Amsterdam Toerisme & Congres Bureau (ATCB).
Welkomgevoel
Amsterdam krijgt wel nog steeds een hoog cijfer krijgt van buitenlandse bezoekers en buitenlandse tussenpersonen in gayreizen, gaymarketing en gaymedia. Zij geven de hoofdstad zelfs gemiddeld een 9. Dit rapportcijfer heeft betrekking op onder meer het ‘welkomgevoel’, de open en tolerante houding, gelijke rechten en gay horeca. De open en tolerante houding is voor twee op de drie gaytoeristen de belangrijkste reden om voor Amsterdam te kiezen. Zij zien Amsterdam als een internationale, relaxte en liberale stad.
Gaybezoek blijft dalen
Personen en organisaties die een belang hebben bij gaytoerisme ín Amsterdam en de gaybewoners van Amsterdam kijken minder positief tegen de eigen stad aan. Zij geven gemiddeld een 7 voor de stad als gaybestemming en zien het somber in voor de toekomst. Onder invloed van de economie en 9/11 is er sinds 2002 een dalende trend in het aantal buitenlandse bezoekers. Maar terwijl het totale bezoek aan Amsterdam de afgelopen twee jaar weer is teruggekeerd tot boven het topjaar 2001, blijft het gaybezoek dalen.
Big spenders
Het wegblijven van de gaytoerist kost de stad geld. Uit onderzoek blijkt dat de gaytoerist in Amsterdam gemiddeld 158 euro per dag uitgeeft, tegen 121 euro als gemiddelde voor alle bezoekers. Bovendien blijft de gaytoerist gemiddeld langer, zodat deze per bezoek 43% meer uitgeeft dan een doorsnee-toerist.
Concurrentie
Steden als Barcelona, Berlijn, Londen, Madrid en Parijs worden door alle onderzochte doelgroepen genoemd als de belangrijkste concurrenten. Deze uitkomst komt sterk overeen met een recent onderzoek over het reisgedrag en reisintentie van gayreizigers vanuit de Verenigde Staten. Tekenend voor de terugval is dat Nederland in populariteit onder Amerikaanse gays van de derde plaats in 2003 is gedaald naar plaats vijf, na Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië en Duitsland. Desondanks vindt ruim 60% van de buitenlandse gaytoeristen nog steeds dat zij in Amsterdam een bezoek brengen aan de ‘gay capital’ van Europa.
Niet vernieuwend
Voornaamste oorzaak dat Amsterdam voorbijgestreefd wordt is volgens 80% van de buitenlandse tussenpersonen dat het aanbod voor gays niet vernieuwend (genoeg) is. Deze mening wordt gedeeld door de lokale belanghebbenden en aanbieders zelf. Minder dan 10% vindt dat Amsterdam het predikaat trendsettend verdient. Bijna alle belanghebbenden en gaybewoners zijn van mening dat er een sterke behoefte is aan een vernieuwend gay-uitgaansaanbod. Bovendien ontbreekt het aan goede promotie en informatie over het bestaande aanbod van Amsterdam als gaybestemming.