Terug naar overzicht

Italië - Scheiding van Kerk en Staat

De betoging waaraan volgens de organisatoren 10.000 personen deelnamen werd georganiseerd naar aanleiding van de 77-ste verjaardag van het concordaat, dat vervat is in de ‘accoorden van Lateranen’.

De demonstranten hekelden ‘de inmenging van de Kerk’ in de Italiaanse politiek. Zij kwamen ook op voor de rechten van homoseksuele koppels en voor het recht op abortus.

Bij het begin van de betoging nam de politie een spandoek in beslag dat beledigend werd geacht voor paus Benedictus XVI en voor kardinaal Ruini, de voorzitter van de Italiaanse bisschoppenconferentie.

Italië is sinds 1984 officieel een lekenstaat maar de Rooms Katholieke Kerk geniet nog steeds previleges. Herhaaldelijk is al gepleit voor de afschaffing ervan.

Die protesten nemen de laatste jaren toe, omdat het Vaticaan en de Italiaanse bisschoppen zich meer en meer direct over de Italiaanse politiek uitspreken en die openlijk trachten te beïnvloeden. Dat is ook deze maanden merkbaar nu er binnenkort in Italë parlementsverkiezingen gehouden worden. Tot diep in de jaren ’80 was de invloed van de Rooms Katholieke Kerk veel minder zichtbaar. Vanwege de dominante positie van de Italiaanse christen-democraten voltrok dat proces zich vooral achter gesloten deuren. In het huidige politieke bestel zijn de christen-democraten een politieke splinter geworden en is er geen andere dominante politieke partij waar het Vaticaan van achter de schermen zaken mee kan doen.