De ontwikkeling van de module gebeurt in nauwe samenwerking met het Centrum ter Preventie van Zelfmoord (CPZ). Het vormingspakket is enerzijds bedoeld voor eerstelijnswerkers en anderzijds voor info- en hulpdiensten voor holebi’s.
Het project streeft twee doelstellingen na. In eerste instantie wil het project de opvang van holebi’s in de professionele eerstelijnshulp verbeteren. Daarnaast wil het deze hulpverleners leren om signalen van zelfmoordgedachten bij holebi’s te herkennen, zodat ze correct en tijdig doorverwijzen kunnen worden naar gespecialiseerde hulpverleners.
Uit onderzoek is gebleken dat 33 tot 45% van de holebi’s tijdens het opgroeien te maken met zelfmoordgedachten. Ook het cijfer van de effectief ondernomen zelfmoordpogingen ligt beduidend hoger bij holebi’s dan bij hetero’s. De Holebifederatie België vindt in de literatuur verschillende factoren terug die aan de basis kunnen liggen van deze zorgwekkende cijfers.
Een sociale factor is eenzaamheid tijdens de zelfontdekking en de fase van de coming–out. Ook de afwijzing van de holebiseksualiteit door het gezin is een bron van stress en intern conflict. Belangrijke culturele factoren zijn de heteronormaliteit en het gebrek aan rolmodellen.
De Holebifederatie België wijst erop dat het alles behalve vanzelfsprekend is om holebi te zijn in het onderwijs of op de werkvloer. Al deze factoren kunnen een negatieve invloed hebben op het welbevinden van holebi’s.
Het CPZ zal vrijwilligers uit de holebigemeenschap vormen over zelfmoord. Het gaat om medewerkers van de Holebifoon, medewerkers in de opvang van de Roze Huizen of van de holobi-jongerengroepen.
‘De holebigemeenschap kent een mooie traditie van mantelzorg’, zegt Mieke Stessens. ‘Holebi’s die hun identiteit pas ontdekken, kunnen terecht bij andere holebi’s voor een opvanggesprek. Op zo’n moment kan de holebi op een rustige, informele manier kennis maken met de mogelijkheden die de holebigemeenschap biedt’.
‘Net deze informele gesprekken en opvang kunnen cruciaal zijn in het voorkomen van zelfdoding. Door de opvangmedewerkers op te leiden in het herkennen van signalen en het bespreekbaar maken van zelfmoordgedachten, kunnen zij de jongere al in een vroeg stadium opvangen en doorverwijzen naar de juiste professionele dienst’, aldus Grieke Forceville, directrice van het CPZ.
Het CPZ zal de vorming ook geven aan professionele welzijnswerkers uit de eerstelijnshulp.