De helft van de Rotterdamse homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen (holebi’s) gaat uit veiligheidsoverwegingen niet hand in hand over straat met hun partner.
Holebi’s ervaren discriminatie en intolerantie op hun werk, in de buurt, op school en bij het uitgaan. Zelfbescherming noopt holebi’s tot selectiviteit en calculatie in hun coming out. Zij zijn steeds minder geneigd om openlijk uit te komen voor hun geaardheid. Met als gevolg dat ze als groep onzichtbaar dreigen te worden.
Belevingsonderzoek
Dit zijn de conclusies van een belevingsonderzoek onder ruim 300 Rotterdamse holebi’s dat gisteren aan de Rotterdamse wethouder Van den Anker is gepresenteerd. In opdracht van de gemeente Rotterdam hebben het COC Rotterdam, Rotterdam Verkeert en RADAR de handen ineengeslagen en een internetenquête uitgezet onder hun achterban. De enquête had als doel om beter zicht te krijgen op de aard en omvang van discriminatie van Rotterdamse holebi’s.
Veiligheid
Hand in hand over straat lopen. Voor holebi-stellen is dit allesbehalve vanzelfsprekend. Meer dan de helft van de deelnemers aan het onderzoek zegt dat het in hun eigen buurt onveilig is om als holebi-stel hand in hand over straat gaan.
Over de vraag of Rotterdam onveiliger is geworden lopen de meningen uiteen. Eén op de drie deelnemers ervaart minder tolerantie, met name van jongeren en migranten. Anderen benadrukken dat de tolerantie voorheen ook maar betrekkelijk was.
Discriminatie-ervaringen
Meer dan een kwart van de ondervraagde holebi’s werd afgelopen jaar in de woonomgeving gediscrimineerd. Zij incasseerden discriminerende opmerkingen en beledigingen, maar kregen ook te maken met agressie en geweld. Datzelfde geldt voor discriminatie-ervaringen in openbare ruimten, denk aan uitgaanscentra, stations, winkelcentra et cetera.
Holebi-discriminatie speelt zich niet alleen af in de publieke ruimte. Een op de vier deelnemers aan het onderzoek werd in het afgelopen jaar gediscrimineerd op het werk. Collega’s reageerden met roddels, negeren, buitensluiten en discriminerende opmerkingen op homoseksualiteit van de respondenten. Een minderheid kreeg te maken met agressie en geweld.
Onzichtbaar
De vanzelfsprekendheid om voor de seksuele voorkeur uit te komen lijkt af te nemen. Veel holebi’s kiezen ervoor om hun seksuele voorkeur selectief kenbaar te maken. Zo hopen ze de confrontaties met intolerantie en discriminatie te minimaliseren. Hiermee dreigt deze groep, met een geschat aantal van 36.000 mannen en vrouwen in Rotterdam, opnieuw onzichtbaar te worden. Met het oog op de verdere emancipatie en maatschappelijke acceptatie van homoseksuelen is dit een uiterst zorgwekkende ontwikkeling.
Actieplan
Om deze ontwikkeling tegen te stoppen, gaan COC Rotterdam, Radar en Rotterdam Verkeert de handen ineen slaan en een actieplan ontwikkelen. De gemeente Rotterdam steunt dat initiatief. Een onderdeel van dat actieplan zal binnenkort al van start gaan en is gericht op het meer bespreekbaar maken van homoseksualiteit in het onderwijs. Zie voor informatie de link hieronder naar het AD-artikel.
Zie ook de AD-Rotterdam van zaterdag 4 maart jl.