De VVD is koploper met 35 kandidaten die zich op www.gayvote.nl profileren, gevolgd door GroenLinks met 31 kandidaten, de PvdA met 21, D66 met 16 kandidaten en het CDA met 11 kandidaten.
In Amsterdam wedijveren de partijen om de stem van de roze kiezers. Eenderde van 130 aangemelde kandidaten (43) komt uit Amsterdam, gevolgd door Utrecht als tweede stad met 17 kandidaten. VVD-Amsterdam schreef eerder een notitie ‘Amsterdam Gay Capital’ met tien punten om Amsterdam weer de Gay Capital van Europa te maken. GroenLinks-Amsterdam maakte voor de verkiezingen een Roze Manifest met tien punten voor een holebi-emancipatiebeleid. D66 heeft een speciale verkiezingsflyer waarin ze laten zien wat ze doen voor de emancipatie van homoseksuelen, lesbische vrouwen en biseksuelen.
Alle politieke partijen in alle gemeenten in Nederland zijn door het COC benaderd om hun kandidaten uit te nodigen zich op www.gayvote.nl te profileren.
Het is geen voorwaarde om zelf homoseksueel of lesbisch te zijn. Het COC hoopt juist dat veel hetero-kandidaten zich inzetten voor het homo-emancipatiebeleid en dat op deze website laten zien.
Wat opvalt is dat homo-emancipatiebeleid vooral in de grote steden leeft. Maar liefst de helft van de kandidaten komt uit de vier grote steden.
Frank van Dalen, voorzitter COC Nederland: ‘We merken dat bij veel gemeenten, vooral de kleinere gemeenten, dat holebi-emancipatie onvoldoende aandacht krijgt. We horen vaak ‘hier speelt dat niet’, terwijl homoseksuelen, lesbische vrouwen en biseksuelen natuurlijk in alle gemeenten wonen. Het is belangrijk dat je ook daar op de sportclub niet uitgescholden wordt voor homo, dat de huistarts er niet raar van op kijkt als je homo- of biseksueel bent, dat jongeren weten dat je ook homoseksueel of lesbisch kunt zijn en daar informatie over kunnen vinden. De gemeente zou hier beleid op moeten ontwikkelen. De komende tijd, ook na de verkiezingen, zal het COC zich daarom extra inspannen om in kleine gemeenten het holebibeleid op de agenda geplaatst te krijgen’.
Partijen en kandidaten die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen kunnen zelf hun profiel op www.gayvote.nl plaatsen. Ze kunnen er een foto bij plaatsen en programma’s uploaden. Kandidaten kunnen inloggen via www.gayvote.nl (klik op ‘inschrijven’ – rechtsboven). Ze krijgen vijftien vragen voorgelegd over verschillende aspecten van homo-emancipatiebeleid waarmee ze hun ‘roze profiel’ kunnen aangeven.
Plaats een banner van www.gayvote.nl op je website.
Banners zijn te vinden onder ‘Wat is gayvote’ op www.gayvote.nl.