Terug naar overzicht

Discriminatie? Niet met mij!

De brochure geeft in 20 pagina’s helder aan wat discriminatie is en wat men kan doen als men slachtoffer wordt van discriminatie.

Tot tien tellen

De brochure legt eerst uit dat discriminatie relevant is voor iedereen en niet alleen voor de slachtoffers. Daarna vertelt men wat discriminatie is, bijvoorbeeld door uit te leggen van directe en indirecte discriminatie is. In het hoofdstukje 10 tellen vooraf’ wordt duidelijk gemaakt dat je goed moet nadenken over de situatie waarin de discriminatie plaatsvindt. Die maakt namelijk veel uit voor hoe je gaat reageren. Het is essentieel om voor jezelf duidelijk te hebben wat je concreet wilt bereiken. Wil je het discriminerende gedrag stoppen? Of wil je een discussie op gang brengen? Of de sfeer verbeteren? Je kunt meestal niet alles tegelijk doen. Het tweede deel van de brochure gaat over wat je zelf kunt doen. Daarbij onderscheidt men een formele en een informele aanpak. Voor beide worden allerlei tips gegeven. Aan het eind vindt men alle nuttige adressen voor kennis, melding en steun op een rijtje.

Een grens trekken

‘Het tegengaan van discriminatie is het duidelijk trekken van een grens. Discriminatie bestrijden doe je met de wet in de ene hand en in de andere hand een breed draagvlak in de samenleving creëren’. Dat zei staatssecretaris Van Hoof van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het in ontvangst nemen van de nieuwe brochure ‘Discriminatie? Niet met mij!’ uit handen van directeur Hubert Fermina van het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR).

Van Hoof benadrukt dat het bestrijden van vooroordelen en discriminatie breed moeten worden ingezet. ‘Op de arbeidsmarkt moeten werkgevers en werknemers zich samen inzetten. Het is een zaak van alle partijen van arbeidsbureau´s tot en met reïntegratiebedrijven’.

Een aardige les

Ook scholen zijn natuurlijk bedrijven. Naast werkgevers en werknemers hebben we daar ook nog te maken met actieve klanten of consumenten; of te wel de leerlingen en studenten. De brochure is niet alleen voor hen onderwijspersoneel nuttig, maar ook voor jongeren. Het taalgebruik is toegankelijk en niet ingewikkeld. De zinnen zijn kort en krachtig. De adviezen zijn duidelijk. Aan de hand van de brochure kan een docent een aardige les geven. Vooral de concrete tips over de analyse van de situatie en wat je in de praktijk kunt doen, lenen zich voor een bespreking en voor het bediscussiëren, uitzoeken of in een rollenspel uitspelen van casussen.

Ambassadeurs

De brochure werd gemaakt in het kader van een project om (potentiële) slachtoffers weerbaarder te maken tegen discriminatie. Daarnaast wil het project betrokkenheid binnen organisaties en verschillende maatschappelijke sectoren vergroten. Meer dan 100.000 exemplaren gaan het land in ondersteund door prominente ambassadeurs uit de verschillende sectoren van de maatschappij zoals onder andere Agnes Jongerius (FNV), Peter Rehwinkel (burgemeester van Naarden), Samira Abbos (tv-producent/programmamaker), Annemarie Jorritsma (burgemeester van Almere), Sylvie Schoemaker (directeur Stichting de Wielborgh) en Harry van den Bergh (voorzitter VluchtelingenWerk Nederland).

Bestellen of lezen

Exemplaren van de brochure zijn verkrijgbaar via het LBR. Ook is de volledige tekst te downloaden via de website van het LBR.