De vragen kwamen van parlementslid Annelies Storms. Zij heeft de minister van Volksgezondheid al vaker vragen gesteld over de criteria die het Rode Kruis hanteert voor het geven van bloed. Mannen die sedert 1977 seksuele betrekkingen gehad hebben met (een) andere man(nen) mogen van het Rode Kruis nooit bloed geven. Dinsdag 14 maart jl. kwam de hele kwestie nogmaals aan bod.
Directe aanleiding voor Storms voor het stellen van vragen is de nieuwe medische vragenlijst die het Rode Kruis heeft samengesteld en een nieuwe informatiefolder over bloeddonatie die binnenkort wordt gepubliceerd. De tekst zou bepaalde groepen, waaronder homoseksuele mannen, uitsluiten op basis van internationale criteria.
‘Eerst en vooral zou ik willen herhalen dat het hier in geen geval gaat om het stigmatiseren van bepaalde personen. Waar het hier wel om gaat, is het verzekeren van de kwaliteit van het bloed, zoals dat ook het geval is bij bloedderivaten, cellen, weefsels en organen. Daarom worden de nodige voorzorgsmaatregelen genomen, zodat het eventuele risico van overdracht van ziektes, zoals hiv, hepatitis en Creuzfeld-Jacobs, bij de behandeling van zieken minimaal is. Vanuit dat standpunt moeten wij ons beschermen tegen risicofactoren. Er bestaan verschillende criteria voor het weigeren van kandidaat-donoren: de leeftijd, bepaalde reizen die men heeft gemaakt en bepaalde aandoeningen. De criteria worden bovendien voortdurend opnieuw geëvalueerd. Bijvoorbeeld, Chicungunya is een nieuwe ziekte, komende van La Réunion. Onder de criteria houdt het feit dat een man seksuele betrekking heeft of heeft gehad met een of meerdere mannen, een risico op besmetting met hiv in’, aldus minister Demotte in zijn antwoord aan Annelies Storms.
Ook gaf minister
Rudy Demotte
een stand van zaken over de werkzaamheden van de werkgroep binnen de European Blood Alliance die in 2004 werd opgericht en die zich specifiek bezighoudt met de problematiek van homo’s en bi’s als bloedgevers.
‘De werkzaamheden van de werkgroep binnen de European Blood Alliance hebben onder andere geleid tot de conclusie dat elk land een evaluatie van risico’s moet uitvoeren. Voornoemde assessments met de specialisten inzake epidemiologie van overdraagbare ziekten hebben in België plaatsgevonden op het einde van de maand december 2004. Spijtig genoeg is uit de assessments gebleken dat op dit moment en vanuit een zuiver epidemiologisch standpunt het feit dat een man seksuele betrekkingen heeft met een of meerdere mannen, een risico van besmetting met hiv inhoudt dat 27,6 keer hoger ligt dan bij heteroseksuele betrekkingen’, verantwoordt de minister het voortduren van het verbod voor mannen die seks met een man gehad hebben op het geven van bloed.
Schotse studenten voeren op dit moment acties om dit verbod geschrapt te krijgen en in Amerika overleggen het Rode Kruis en de bloedbanken met de autoriteiten daarover.
Zie voor meer informatie: