Terug naar overzicht

Massachusetts - RK-instanties geen adoptie homoparen

De gouverneur erkent dat homoparen het recht hebben om kinderen te adopteren. Maar hij vindt het te ver gaan om katholieke instanties te dwingen ervoor te zorgen dat dit recht ook wordt verwerkelijkt. ‘Binnen hun godsdienst heerst de overtuiging dat het huwelijk is voorbehouden aan een man en een vrouw, en dat kinderen geen thuis zonder een vader en een moeder moeten krijgen’, aldus de Republikeinse gouverneur ‘Wij willen dat zij trouw aan hun godsdienst kunnen zijn’.

Verzoek tot vrijstelling

Aartsbisschop Sean O’Malley van Boston heeft vorige week het gouvernement officieel gevraagd om vrijstelling van de non-discriminatiewet nadat Catholic Charities (katholieke hulpinstellingen in de VS) gedreigd hadden hun adoptiewerkzaamheden te staken. Het zat hen dwars dat zij krachtens de staatswet van Massachusetts geen onderscheid mogen maken tussen hetero- en homoparen. Doen ze dat wel dan zou hun discriminatie ten laste kunnen worden gelegd.

Verreweg de meeste adoptiefkinderen in Massachusetts worden door het staatsministerie van Sociale Dienstverlening in gezinnen geplaatst. Catholic Charities plaatsten er 720, van wie er de afgelopen twintig jaar 13 bij homoparen terecht kwamen.

Wit voetje

Een Democratische lid van het Huis van Afgevaardigden uit Massaschusetts, de openlijk homoseksuele Barney Frank, verwijt Romney dat hij het legitieme verlangen van homoseksuelen om ouders te zijn, dwarsboomt. Romney weerlegt dat, door te stellen dat vrijstelling verlenen aan de Catholic Charities niet betekent dat homo’s en lesbo’s van het ouderschap worden uitgesloten. Er zijn volgens Romney immers ‘veel andere instanties zijn die aan de behoeften van deze homokoppels tegemoet kunnen komen’.

Frank wantrouwt desondanks het voornemen van

Mitt Romney

. Daarmee zou hij slechts een wit voetje willen halen bij het conservatieve electoraat, dat hem zou kunnen steunen in zijn ambitie om president van de VS te worden, verondersteld de afgevaardigde. Vooral steun van katholieke kiezers kan daarbij belangrijk zijn, omdat deze groep kiezers traditioneel op Democratische kandidaten stemt.

Reis naar Rome

Dat vermoeden van Frank wordt verder versterkt doordat gouverneur Romney deze week op uitnodiging van het Vaticaan naar Rome reist om aanwezig te zijn bij de verheffing van aartsbisschop Sean O’Malley tot kardinaal.

Romney ontkent dat zijn reis naar Rome is ingegeven door politiek gewin. Hij en burgemeester Thomas Menino zouden slechts zijn uitgenodigd vanwege hun bestuurlijke functies, niet vanwege politieke overwegingen.

Saillant detail daarbij is echter wel dat Romney deze opmerkingen maakte tijdens een Sint Patrick’s Ontbijt in New Hampshire. Dus tijdens een bijeenkomst die voor katholieke Amerikanen van Ierse afkomst belangrijk is én in een staat die op weg naar het Amerikaanse presidentschap van vitaal belang is voor kandidaten omdat er al vroeg voorverkiezingen gehouden worden.

Eerder deze week liet Gavin Newsom, burgemeester van San Francisco, niet op de uitnodiging van Rome om aanwezig te zijn bij de verheffing tot kardinaal van William Levada, de voormalige aartsbisschop van zijn stad, juist vanwege de houding van Rome tegenover homoseksualiteit. Burgemeester Gavin Newsom werd internationaal bekend vanwege zijn steun aan de strijd voor de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht in Californië.

Zie ook:

VS – rapport pleit voor homo-adoptie