Terug naar overzicht

Nieuwe impuls homo-emancipatiebeleid nodig

Het COC wil dat scholen verplicht worden om homo-emancipatiebeleid onderdeel te maken van hun beleid. Multiculturele spanningen over homoseksualiteit moeten worden aangepakt in een doelgericht meerjarig programma. En de veiligheid in steden moet worden bevorderd. Dat zijn de prioriteiten die COC Nederland in een brief schrijft aan de Tweede-Kamerleden die op 23 maart een Algemeen Overleg hebben met staatssecretaris Ross van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het homo-emancipatiebeleid.

Tijdens het Algemeen Overleg bespreekt de Tweede Kamer de nota ‘Roze in alle kleuren’ van staatssecretaris Ross. Het COC vindt – als reactie op deze nota – dat de staatssecretaris meer initiatieven moet nemen om homoseksualiteit breed in de maatschappij geaccepteerd te krijgen. ‘Er is maatschappelijke urgentie om de school veiliger te maken en de multiculturele spanningen rond homoseksualiteit te verminderen,’ aldus Frank van Dalen, voorzitter COC Nederland.

Homoseksualiteit en onderwijs

De school is nog steeds geen veilige plek voor homoseksuele leerlingen en docenten. Uit een onderzoek van de gemeente Amsterdam blijkt dat slechts één van de 21 scholen in Amsterdam een actief beleid voert om homodiscriminatie tegen te gaan. Het huidige beleid is volgens het COC niet effectief omdat de verantwoordelijkheid bij scholen en gemeenten ligt, waar de animo om de problemen aan te pakken uiterst gering blijkt. Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland: ‘Het COC vindt dat scholen verplicht moeten worden om aandacht te hebben voor homo-emancipatiebeleid. Nu is dat veel te vrijblijvend, terwijl de middelen die door de overheid zelf ontwikkeld zijn, ongebruikt blijven. Ook zou de overheid proefprojecten en voorlichting over homoseksualiteit op scholen moeten ondersteunen.’

Veiligheid

Geweld en pesterijen lijkt de laatste jaren, met name in grote steden, weer toe te nemen. Veertig procent van de homoseksuelen en lesbische vrouwen is zich de afgelopen jaren onveiliger gaan voelen, blijkt uit een recent onderzoek ‘Geweld tegen homoseksuelen’ van het programma Politie en Wetenschap. Maatregelen die het COC voorstelt om dit geweld, dat vaak begint met kleine pesterijen, aan te pakken zijn: een verfijnde registratie van homofoob geweld en het vervolgen van daders wegens het discriminerend karakter van een delict.

Dialoog met allochtonen

Het COC vindt dat het project De Dialoog, de brede maatschappelijke discussie over homoseksualiteit en religie, zou moeten worden verbreed. Frank van Dalen: ‘Multiculturele spanningen doen zich vaak voor op wijkniveau en daar zou de dialoog met allochtonen over homoseksualiteit gevoerd moeten worden. Daarvoor is een meerjarig en doelgericht project nodig.’
Tot slot vraagt het COC aandacht voor ouderen en gehandicapten met homoseksuele gevoelens. Zij hebben vaak last van eenzaamheid, mede omdat zij afhankelijk zijn van de zorg van anderen. Het COC pleit daarom voor een kwaliteitssysteem voor zorginstellingen waarbij aandacht voor homoseksualiteit standaard wordt opgenomen.
De maatregelen kunnen volgens COC Nederland een aanzet vormen voor een breed Masterplan Diversiteit dat onder leiding van de minister-president zou kunnen worden uitgevoerd. Om te zorgen dat Nederland een divers en tolerant land blijft, moet de beleidsregie worden versterkt. Nu problemen rond homoseksualiteit zich lijken te concentreren in de grote steden, moet homo-emancipatie ook een prominente plaats krijgen in het Grote Stedenbeleid.

Meer lezen

Dossier Politieke Lobby
– brief van COC aan Tweede-Kamerleden
– homo-emancipatie beleid van de regering