Terug naar overzicht

VS - Burgemeester San Francisco tegen Vaticaan

Burgemeester Newsom wil niet aanwezig zijn bij de plechtigheid die aartsbisschop William Levada inwijd tot kardinaal, omdat Levada in zijn nieuwe functie als hoofd van de Congregatie voor de Geloofsleer mede-verantwoordelijk is voor de druk die er nu vanuit Rome op Amerikaanse katholieke adoptiebureau’s wordt uitgeoefend om te stoppen met adopties aan paren van gelijk geslacht. In zijn nieuwe functie is Levada de opvolger van kardinaal Ratzinger, nu paus Benedictus XVI.

Newsom’s besluit is ook gebaseerd op berichten die er op duiden dat het aartsbisdom van San Francisco overweegt om paren van gelijk geslacht inderdaad te gaan uitsluiten van het adopteren van kinderen.

De katholieke adoptie-instellingen lieten weten dat ze dit overwegen na de uitspraken van aartsbisschop Levada, die zei dat in een Vaticaans document uit 2003 staat dat katholieke instellingen geen kinderen mogen plaatsen bij paren van het gelijke geslacht.

Katholieke instellingen in Boston hebben eerder laten weten dat er geen kinderen meer mogen geadopteerd worden door homo’s en lesbiennes. Voorheen was dat sporadisch wel toegelaten.

Gavin Newsom, die zelf katholiek is, zegt dat de beslissing van het Vaticaan verkeerd is. ‘Het feit en het principe dat twee liefdevolle ouders van het zelfde geslacht goede ouders kunnen zijn, wordt nu verworpen door de kerk. Ze proberen overal adoptie door homo’s en lesbiennes aan te vallen en te verbieden, zowel in de VS als daarbuiten. Dat is erg verontrustend’, zo liet Newsom weten in een commentaar op zijn beslissing niet naar Rome te gaan.

Burgemeester Gavin Newsom werd in 2004 plots wereldberoemd omdat hij paren van gelijke geslacht toestond om in het stadhuis van San Francisco te trouwen. 4000 paren maakte daar in luttele dagen gebruik van alvorens het Hooggerechtshof van Californië oordeelde dat deze huwelijken niet legaal zijn en het feest voorbij was…

Zie voor meer informatie ook:

Massachusetts – RK-instanties geen adoptie homoparen

VS – rapport pleit voor homo-adoptie