Allen zijn in hun land actief bij jongeren-organisaties die strijden voor de emancipatie van lesbo’s, gay’s, bi’s en transsexuelen (LGBT’s).
Marcos Cipriano da Silva
is 21 jaar en woont in Brasilia, de hoofdstad van Brazilië. In zijn land vinden de meeste homofobe moorden per jaar plaats (3 moorden per week). Marcos werkt in het jongerenproject Cre Ser van organizatie Estruturação. Estruturação is vooral gespecialiseerd in het geven van rechtenonderwijs en het organiseren van de jaarlijkse Gay Pride.
Maria Zamora
is 23 jaar oud en woont in Managua, de hoofdstad van Nicaragua. Nicaragua is het enige land in Latijns-Amerika waar homoseksualiteit nog officieel bij wet verboden is. Maria werkt voor organizatie Grupo Safo. Grupo Safo richten zich voornamelijk op de emancipatie van jonge lesbische vrouwen en de strijd om het verbod op homoseksualiteit uit de Grondwet te halen.
Jorge
is 26 jaar en komt uit Lima, de hoofdstad van Peru. Hij is werkzaam voor de organisatie Raiz para la Diversidad Sexual. Deze organizatie probeert studenten te motiveren zich op politiek vlak in te zetten voor de homo-strijd. De homostrijd is vooral een onderdeel van een bredere politieke strijd voor een betere wereld volgens Raiz. Ze proberen daarom aansluiting te vinden met Peruaanse vakbonden en politieke partijen.
Pedro
is 29 jaar en komt uit La Paz, de hoofdstad van Bolivia. Hij is daar lid van de organisatie La Familia Galan. La Familia Galan is een groep transformistas oftewel transgenders en travestieten. Zij proberen door hun aanwezigheid in het openbare leven en de samenleving de tolerantie ten opzichte van travo’s te vergroten. Mocht je ooit in La Paz in een van de vele demonstraties een travo op stelten tegen komen dan weet je: es La Familia Galan.
Deze jonge LGBT-activisten zullen samen met Ojalá de problematiek van LGBT jongeren in Latijns-Amerika onder de aandacht brengen.
Daarom worden in de GayLatino-week een aantal info-avonden georganiseerd met als afsluiting een
Super-Cool-Queer-Latino-Party
op vrijdag 7 april in het pand van COC Amsterdam.
Tijdens de info-avonden zullen de activisten vertellen over hun werk en in discussie gaan met activisten van Nederlandse homo-organisaties. Natuurlijk is er uitgebreid de ruimte om hen vragen te stellen. Ook is er iedere avond een Latino-Gay film en een foto-expositie over travestie in La Paz.
Kortom: een unieke kans op een ontmoeting met de Latijns-Amerikaanse queer-actie scene! Viva la primavera con la Rebeldia Rosa!
Het actieprogramma ziet er als volgt uit
:
•
Dinsdagavond 4 april
– 20:00-23:00: info/discussiebijeenkomst in politiek café De Klinker in De Grote Broek in Nijmegen. Adres: Van Broeckhuysenstraat 46, Nijmegen (zie ook www.grotebroek.nl). Entree: gratis.
•
Woensdagavond 5 april
– 20.00-23.00 april: info/discussiebijeenkomst in Het Broeinest in de Plantage Dok, Amsterdam. Plaats: Plantage Doklaan 8-12, Amsterdam (zie ook www.broeinest.info). Entree: gratis.
•
Donderdagavond 6 april
– 20.30-23.00: info/discussiebijeenkomst i.s.m. Outsite in het pand van de Delftse Werkgroep Homoseksualiteit. Adres: Lange Geer 22, Delft (zie ook www.homodelft.nl). Entree: gratis.
•
Vrijdagavond 7 april
– 22:00-04:00:
Rebels Latin Queer Feest met o.a. DJ Willy E en DJ Tía, Alternatieve Latino sounds (oa, salsa, regguetón, pachanga)
….Let op het is een
BENEFIETFEEST
: dus doneer en drink extra om de Latijns Amerikaanse GLTB strijd te steunen!! Plaats: Club COC op de Rozenstraat 14 in Amsterdam. (zie ook www.cocamsterdam.nl). Entree: 5 euro. Let Op!! Club COC gaat speciaal voor ons open op deze avond!
• Zondag 9 april – 16.00–20.00: Salon Gay-Latino, met GayLatino-films en een foto-expositie over travestie in Bolivia. Plaats: Latijns-Amerika Centrum, Nieuwe Herengracht 29 in Amsterdam (zie ook www.noticias.nl). Entree: gratis.
Themagroep Rebeldia Rosa
De groep Rebeldia-Rosa houdt zich binnen Ojala bezig met het thema sexuele diversiteit. We vragen hierbij vooral aandacht voor LGBT-jongeren uit Latijns-Amerika. LGBT-jongeren? Ja, jonge Lesbienes, Gays, Bisexuelen en Transsexuelen.
Uit onderzoeken blijkt namelijk telkens weer dat LGBT-jongeren in Latijns-Amerika nog vaak het slachtoffer zijn van mishandeling, geweld en soms zelfs moord. Ojala wil deze situatie aan de kaak stellen en duidelijk maken wat we vanuit Nederland hieraan ekunnen doen.
Speciale aandacht willen we hierbij geven aan Latijns-Amerikaanse homo-activisten die, ondanks de discimminatie, het aandurven een demo te organiseren om hun rechten op te eisen, om naar scholen te gaan en voorlichting te geven, de daders aangeven en gerechtigheid eisen. Door hun voorbeelden aan te halen proberen we inspiratie over te brengen op anderen in Nederland om in actie komen voor de Roze Strijd in Latijns-Amerika: de Rebeldia-Rosa!
Rebeldia Rosa is altijd blij met nieuwe enthousiaste mensen die willen meehelpen in het organiseren van onze projecten. Heb je zin om mee te doen en de homo-emancipatie in Latijns-Amerika te steunen stuur dan mailtje naar [email protected], [email protected] of [email protected].
GayLatino wordt mogelijk gemaakt met een bijdrage van Hivos
.