Terug naar overzicht

Stijgende Soa-cijfers 2005

SOAIDS Nederland – het expertisecentrum voor soa en hiv – zegt in een persbericht naar aanleiding van de nieuwe cijfers dat het wil dat het aantal soa-testen in 2009 met een kwart is toegenomen. Ook vindt het centrum dat de preventie gericht op jongeren, homomannen en allochtonen effectiever moet worden. Het percentage homo-en biseksuele mannen dat zijn eigen hiv-status kent moet in 2009 gegroeid zijn tot 75%.

De verdere stijging van soa en hiv in Nederland in 2005 blijft alarmerend. Daarom is volgens SOAIDS Nederland een combinatie van acties nodig. Belangrijk is dat met name homo- en biseksuele mannen
zich realiseren dat hiv veel dichterbij is dan ze vaak denken en dat veilig seksueel gedrag (waaronder condoomgebruik en zich laten testen op hiv en soa) nog steeds nodig is.

De sterke toename van chlamydia, vooral onder heteroseksuele jongeren, bewijst daarnaast de noodzaak van een landelijke screening op chlamydia, vooral in de steden. SOAIDS Nederland wil dat vóór het eind van 2008 gericht op chlamydia gescreend wordt.

De groepen waar soa en hiv het meeste voorkomt in Nederland zijn homomannen, prostituees, druggebruikers en allochtonen. De komende jaren zal er gezocht moeten worden naar verdere vernieuwing in de preventie om zo goed mogelijk aan te sluiten bij deze groepen. Daarom investeert het Aids Fonds dit jaar € 300.000,- extra in de bestrijding van hiv onder homomannen in de grotere steden. Daar zijn de risico’s namelijk het grootst.

Naast de aandacht voor het voorkomen is door SOAIDS Nederland de afgelopen jaren stevig ingezet om het actiever testen te promoten.

Uit de cijfers van het RIVM blijkt dat succes heeft gehad: het aantal mensen dat zich heeft laten testen neemt toe. Maar het kan beter. Zo wil SOAIDS Nederland dat het percentage homo-en biseksuele mannen dat zijn eigen hiv-status kent in 2009 toeneemt tot 75% Volgens de laatste landelijke metingen ligt dit percentage op 54%.

Een belangrijk punt van aandacht is ook de aandacht voor de mensen met hiv zelf. Door gerichte preventie en ondersteuning te bieden aan deze groep kan de verdere verspreiding van hiv worden tegen gegaan. Daarvoor is nu een concreet plan ontwikkeld.