In zijn brief aan de Joeri Loezjkov, burgemeester van Moskou, maant Giovanni di Stasi, voorzitter van het overlegorgaan voor regionale en locale overheden, Moskou aan om de geplande Gay Pride van volgende maand alsnog te laten doorgaan en het recht op vrije meningsuiting te respecteren. Het gaat hierbij om fundamenteel verworven mensenrechten, aldus Di Stasi.
Of de brief van de Raad van Europa, waar Rusland lid van is, ook maar enige indruk zal maken in Moskou moet nog blijken.
Moskou Pride omstreden
Eerdere protesten van de openlijk homoseksuele burgemeesters van Patrick Delanoë Parijs en Klaus Wowereit van Berlijn – bijgestaan door de homovriendelijke burgemeester Kevin Livingstone van Londen, Job Cohen Amsterdam en Guusje ter Horst van Nijmegen – hebben het standpunt van Loezjkov niet merkbaar doen veranderen.
Vooral niet omdat burgemeester Loezjkov in zijn eigen stad volop steun krijgt voor het aangekondigde verbod van vrijwel alle leiders van religieuze groepen.
Het democratisch geweten van Europa
De Raad van Europa is de oudste in 1949 opgerichte politieke organisatie van ons continent. De overgrote meerderheid van de Europese landen zijn lid van de Raad van Europa, waaronder ook Rusland.
Onze landgenoot René van der Linden is voorzitter van de Parlementaire Vergadering van de Raad van Europa. De Raad zetelt net als het Europees Parlement in Straatsburg. Maar let wel: de Raad van Europa is geen onderdeel van de Europese Unie. Daar staat tegenover dat geen enkel land ooit tot de EU is toegetreden zonder eerst lid te zijn geworden van de Raad van Europa.
De Raad van Europa werd opgericht om:
• de rechten van de mens, de parlementaire democratie en de rechtstaat te verdedigen;
• op Europees niveau verdragen te sluiten teneinde de maatschappelijke en juridische praktijken in de lidstaten met elkaar in overeenstemming te brengen;
• de bewustwording te bevorderen van een Europese identiteit die gebaseerd is op gemeenschappelijke waarden en uitstijgt boven culturele verschillen.
Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens
Het belangrijkste wapenfeit van de Raad van Europa is het Europees Verdrag inzake de Rechten van de Mens_, dat in 1950 werd aangenomen en in 1953 van kracht werd.
De staten die het Verdrag hebben ondertekend, zijn verplicht de rechten en vrijheden die in het Verdrag vermeld staan, te waarborgen voor iedereen die onder hun rechtsmacht valt.
Deze rechten en vrijheden omvatten onder andere het recht op leven, op bescherming tegen foltering en onmenselijke behandeling, op vrijheid en veiligheid, op een eerlijk proces, op privacy en respect voor het gezinsleven en correspondentie, vrijheid van meningsuiting (met inbegrip van persvrijheid), gedachte, geweten en godsdienst. Door middel van protocollen zijn andere rechten aan het Verdrag toegevoegd, zoals de afschaffing van de doodstraf (het Zesde Protocol).
Europese Hof voor de Rechten van de Mens
Bij het Verdrag is ten behoeve van de internationale handhaving het _Europese Hof voor de Rechten van de Mens ingesteld. Staten en individuele burgers kunnen, ongeacht hun nationaliteit, een klacht indienen bij het Hof in Straatsburg indien zij van mening zijn dat verdragsluitende staten de in het Verdrag vastgelegde rechten hebben geschonden.
De organisatoren van de Moskou Pride hebben al meerdere keren laten weten dat zij burgemeester Loezjkov bij dit Hof zullen aanklagen als hij daadwerkelijk een verbod uitvaardigt tegen het houden van de demonstratie.
Zie voor meer informatie:
Moskou Pride – Patriach van Moskou voor verbod
Burgemeester Nijmegen schrijft collega Moskou
Cohen breekt lans voor Moskou Pride
Steun Moskou Pride – Oproep Burgemeesters