COC Nederland is ontstemd over deze uitspraak en heeft om opheldering gevraagd van de premier en daarover ook direct contact opgenomen met staatssecretaris Ross van VWS, de coördinerend bewindspersoon van homo/lesbisch emancipatiebeleid.
Staatssecretaris Ross is met klem gevraagd hoe de uitspraken van de premier te rijmen zijn met het regeringsbeleid waarin Nederland ‘internationaal voortrekker wil zijn van de homo-emancipatie. Ross heeft laten weten eerst bij de premier te gaan informeren wat hij precies gezegd heeft. Daarna zal zij nog deze week namens het kabinet met een reactie op de uitspraken van de premier komen.
Onacceptabel
‘Van een premier van alle Nederlanders, dus ook van homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen, had een positiever antwoord verwacht mogen worden. Zeker als je als premier in het buitenland optreedt als vertegenwoordiger van ons hele land. Het partijpolitieke antwoord dat de premier nu heeft gegeven, is gewoon onbestaanbaar. ‘Nederlandse premier zelf ook tegen homohuwelijk’ – die kop in de internationale pers is natuurlijk onacceptabel’, zegt Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland.
Jubileum
‘Premier Balkenende had een antwoord moeten geven waaruit blijkt dat ons land er trots op is als eerste land ter wereld echte gelijkberechtiging voor paren van gelijk geslacht geregeld te hebben. Nederland viert juist deze maand dat het vijf jaar geleden is dat het huwelijk is opengesteld voor paren van gelijk geslacht, maar de premier lijkt zich vooral te herinneren dat hij daar zelf tegen was’, stelt Van Dalen misnoegd vast.
Tweede keer
COC Nederland neemt deze kwestie zo hoog op, omdat het niet de eerste keer is dat een CDA-lid van dit kabinet laat weten geen voorstander te zijn geweest van de openstelling van het huwelijk voor paren van gelijk geslacht. Minister Van der Hoeven liet in januari 2003 in het tv-programma Goedemorgen Nederland ook al weten tegen het ‘homohuwelijk’ te zijn. Maar als ‘verworven recht’ zou het volgens de minister niet ‘teruggedraaid’ worden door het CDA.
Overtuiging
Op Kamervragen daarover van D66 weigerde premier Balkenende haar toen terug te fluiten. In het tv-programma Knevel op Zaterdag_, uitgezonden op 13 januari 2003 zei de premier daarover: ‘De minister mag tegen het homohuwelijk zijn, dat is haar eigen overtuiging. Mevrouw van der Hoeven is lid van de katholieke kerk. Zij heeft grote moeite met het homohuwelijk, en ze mag zeggen vanuit haar overtuiging, hoe ze over het homohuwelijk denkt’.
Dwingende keuzevraag
Die visie van de premier deelde het COC niet, maar daar nam de meerderheid van de Kamer helaas wel genoegen mee.
‘Maar nu is er wel een groot verschil met wat er toen speelde. Minister
Van der Hoeven
kreeg in _Goedenmorgen Nederland een dwingende keuzevraag voorgehouden – ‘bent u voor of tegen het homohuwelijk’ – in een serie van dat soort ‘dilemma-vragen’. En daar heeft ze een eerlijk antwoord op gegeven. Die eerlijkheid is, als je minister bent, best prijzenswaardig, maar het zou in haar geval al verstandiger zijn geweest zich te realiseren dat je minister voor alle Nederlanders bent en daarom zo’n antwoord niet kunt geven’, zegt Van Dalen.
Lachertje
‘Maar premier Balkenende kreeg nota bene in het buitenland gewoon een open vraag over het ‘homohuwelijk’ in Nederland. Dan willen we toch echt weten wat hij precies gezegd heeft. En als dat niet meer is dan nu in de media gemeld wordt, dan heeft de premier heel wat uit te leggen’, laat Van Dalen weten. ‘En verder zijn we ook benieuwd naar de reactie van staatssecretaris Ross, want de uitspraak van premier Balkenende maakt natuurlijk een lachertje van het internationale homo/lesbische beleid’.
Premier Balkenende bracht vrijdag 7 en zaterdag 8 april jl. een tweedaags werkbezoek aan Indonesië nadat hij eerder die week Australië had bezocht. Een toespraak van de premier aan de Islamitische Staatsuniversiteit in Djakarta was onderdeel van het werkbezoek.