‘Diepe spijt voor de pijn die anderen hebben ervaren ten aanzien van onze stappen’ en ‘zeer aanzienlijke terughoudendheid’ bij de keuze van bisschoppen met een levenswijze die tegenspraak oproept bij andere kerken.
Zo luiden twee conceptresoluties voor de synode van de Episcopaalse Kerk in de VS (ECUSA) in juni aanstaande. Op die synode moet de
Amerikaanse Episcopale Kerk
reageren op de crisis die zij ontketende in de anglicaanse kerkfamilie door in 2003
Gene Robinson
, een openlijk samenlevende homoseksueel, tot bisschop van Boston te wijden. Een speciale synodecommissie heeft de besluitvorming voorbereid.
Het is de vraag of de teksten voldoende tegemoetkomen aan de onvrede in tal van anglicaanse zusterkerken, vooral in de derde wereld. De Amerikaanse Episcole Kerk betuigt op deze manier namelijk wel ‘spijt’, maar geen ‘berouw’, en alleen voor de pijn die bij andere kerken leeft over haar liberale homobeleid, niet voor dat beleid zelf.
Ook wordt de benoeming van eventueel nog meer homoseksueel samenlevende bisschoppen niet uitgesloten, hooguit ontmoedigd, en alleen omdat zulke benoemingen gevoelig liggen bij zusterkerken. De Amerikaanse kerk erkent niet dat ze in strijd zouden zijn met de Bijbel en kerkelijke uitspraken, zoals het grootste deel van de wereldwijde Anglicaanse Gemeenschap vindt.
De commissie komt ook met een resolutie om in bisdommen het inzegenen van homorelaties niet toe te staan. Wel moet in individuele gevallen een pastorale oplossing voor homoseksuele mensen mogelijk zijn, aldus de tekst.
De synode zou in een andere resolutie moeten uitspreken dat ze bij de anglicaanse kerkfamilie wil blijven horen, aldus de voorbereidingscommissie.
Een behoudende stroming in de Amerikaanse Episcopaalse Kerk is inmiddels bezig een alternatief kerkverband te vormen, dat de plaats van de ECUSA in de anglicaanse kerkfamilie kan innemen, als zusterkerken de relatie met die kerk willen verbreken.
Zie voor meer informatie: