Terug naar overzicht

Iraanse homoseksuele asielzoekers niet uitgezet

Er moet eerst meer onderzoek gedaan worden naar de veiligheid van homoseksuelen in Iran. Dit moet leiden tot een aangepast ambtsbericht. Minister Verdonk zal eerst dit nieuwe ambtsbericht afwachten voordat ze opnieuw een besluit neemt over het uitzetten van Iraanse homoseksuele asielzoekers.

Minister Verdonk

heeft dit besluit genomen nadat de meeste partijen in de Tweede Kamer kritiek hebben geuit op het ambtsbericht. COC Nederland signaleerde eerder dat het ambtsbericht onzorgvuldig was en voornamelijk gebaseerd was op bronnen van de Iraanse regering. Het uitzetmoratorium wordt nu met zes maanden verlengd. Voor dit moment is het COC blij met deze beslissing, maar zij is zich er ook van bewust dat homoseksuele Iraanse asielzoekers weer voor een periode van zes maanden in onzekerheid verkeren. Een aantal van hen heeft een doodsvonnis op zak en zitten dus in grote onzekerheid over hun toekomst.

Minister Bot

van Buitenlandse Zaken blijft er bij dat er een afgewogen en gedegen ambtsbericht ligt en betreurt dat media en belanghebbenden hierin ‘selectief winkelen’.

Frank van Dalen, voorzitter van COC Nederland: ‘Dit is onvoorstelbaar. Het is natuurlijk absurd dat een ambtsbericht stelt dat het ‘niet totaal onmogelijk is’ om in Iran als homoseksueel te functioneren. En de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft zelf geprotesteerd tegen hoe ze in het ambtsbericht is geciteerd. Dit is een erg onzorgvuldig ambtsbericht dat het predikaat van een ambtsbericht niet verdient’.

Frank van Dalen heeft na afloop van het debat minister Bot aangeboden zijn ministerie in contact te brengen met Iraanse homoseksuele asielzoekers die in Nederland verblijven om uit eerste hand hun ervaringen te horen. Op basis hiervan kan het ministerie gericht onderzoek gaan doen naar de situatie van homoseksuelen in Iran. De minister reageerde hierop positief.

Om deze problemen met het ambtsbericht in de toekomst te voorkomen pleit het COC voor het oprichten van een Nationaal Instituut voor de Rechten van de Mens in Nederland, die voortaan de ambtsberichten maakt. Dit is eerder ook door andere organisaties bepleit. Zo’n instituut zou borg moeten staan voor een onafhankelijke mensenrechtenrapportage. Deze moet onafhankelijk zijn van de diplomatieke belangen en ook los staan van het Neder-landse overheidsbeleid dat op een stringent toelatingsbeleid uit is. Veel andere Europese landen hebben al zo’n instituut. Het zou de situatie van homoseksuelen en religieuze minderheden onafhankelijk moeten beschrijven en beoordelen.

Meer informatie: dossier